Nagrada “Katarina Preradović” za 2023. godinu dodeljuje se Tatjani Lazarević, urednici portala KoSSev

6. October 2023.
Nagrada Fondacije „Katarina Preradović“, za profesionalni integritet, izuzetnost, nesebičnost i hrabrost dodeljuje se ove godine Tatjani Lazarević, urednici portala KoSSev, jer je u izuzetno teškim okolnostima uspela da sačuva profesionalnost, objektivnost i analitičnost u cilju zaštite javnog interesa.
katarina-preradovic-fondacija
Katarina Preradović (foto: Fondacija "Katarina Preradović")
Izvor: Saopštenje za javnost Fondacije “Katarina Preradović”
U znak sećanja na Katarinu Preradović (1972 -2015), izuzetnu i plemenitu novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, koja je dosledno tragala za istinom, Fondacija »Katarina Preradović« će po sedmi put dodeliti godišnju nagradu na dan obeležavanja Kaćinog rođendana, u utorak 10. oktobra u 13 sati, u Dorćol platzu, Dobračina 59, Beograd.
Tim povodom organizujemo tribinu na temu “Napadi na novinare na Kosovu i povodom krize na severu Kosova“ na kojoj će govoriti Tatjana Lazarević (KoSSev) i urednici i novinari medija koji se konstantno nalaze pod pritiskom i napadima režima (Danas, N1, Krik, Fonet, Insajder).
Fondacija »Katarina Preradović« dodeljivanjem ove nagrade želi da istakne i podrži novinare koji beskompromisno rade u interesu društva, štiteći i otkrivajući istinu. Nagrađujemo i podržavamo pojedince koji hrabro, po cenu lične bezbednosti, stoje kao brana etičnosti, slobode i težnje da se živi u uređenom i pravednom društvu.
Dosadašnji dobitnici nagrade “Katarina Preradović” su Marko Somborac (Blic), Predrag Blagojević (Južne vesti), Tamara Skrozza (Fonet), Vuk Z Cvijić (NIN), Ana Lalić (Nova), Dragana Pećo (Krik) i Ivana Gordić Perc (Voice).
Fondacija »Katarina Preradović« osnovana je pre sedam godina, a među osnivačima Fondacije su članovi njene porodice, Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari uglednih beogradskih redakcija i članovi Saveta za borbu protiv korupcije.
Sedište Fondacije je u prostorijama NUNS-a u Beogradu. Rad Fondacije je neprofitan, zasnovan na prikupljanju donacija, sponzorstava, dobrovoljnih priloga i poklona.
Click