Na mom radaru Aleksandra Bogdanović

28. April 2024.
lukasz-szmigiel-jFCViYFYcus-unsplash
Foto: Unsplash/ Lukasz Szmigiel

Izvor: Novi magazin

Aleksandra Bogdanović rođena je 1987. godine u Smederevu. Diplomirala je i masterirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Bavi se popularizovanjem istorije i otkrivanjem zanimljivih priča i ličnosti iz prošlosti. Osnivačica je brenda Istorijski zabavnik i autorka dve knjige „Istorijski zabavnik: ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave“. 

NAŠA LEPA SRBIJA

Stižu praznici i izgleda da većina planira negde da putuje. Kako ja zbog obaveza nisam te sreće, iskoristila sam prethodni period za kraći izlet do Niša i Merošine. U pitanju je bio posao, ali kao i svaki put kada se ide na jug – i čisto zadovoljstvo. Većina ljudi ne zna koliko je to lep deo Srbije. Nedaleko od Merošine nalaze se Oblačinsko i Krajkovačko jezero i verujte – to je raj na zemlji! Čitav kraj je poznat po višnji (kažu, jednoj od najboljih na svetu), a kako je ona trenutno u cvetu, sve se beli i prizor zaista izgleda „kao sa razglednice“. Kada se god tako vratim iz unutrašnjosti, ne mogu da ne pomislim – šta bi negde u svetu uradili da imaju ovako nešto? Kakva bi to turistička atrakcija bila!

FILM KOJI VREDI

Vikend sam iskoristila da konačno pogledam oskarima nagrađenu „Zonu interesa“, film o kome se još „lome koplja“ u javnosti. Reč je o ostvarenju koje prikazuje svakodnevni život „savršene porodice“ Rudolfa Hesa, komandanta Aušvica koji sa suprugom i petoro dece živi u „kući iz snova“ koju samo zid deli od logora smrti. Sebe smatram prilično iskusnim filmofilom, ali – ovako nešto još nikada nisam gledala! Za početak, moć ovog ostvarenja nije u onome što vidite, već u onome što čujete! Ni u jednom kadru nije prikazan bilo koji deo logora, a sav užas onoga što se dešava sa druge strane zida dočaran je isključivo zvukom. Potpuno svesna činjenice da „Zona interesa“ nije za svakoga, mogu da kažem – po mom mišljenju, ovo je remek-delo i film koji je zaista pomerio granice kinematografije.

KNJIGA KAO LEK

Od teških tema bežim u književnost. Prilikom nedavne posete Merošini imala sam čast da upoznam Ljubivoja Ršumovića, legendu srpske dečije književnosti. Zahvaljujući toj srećnoj okolnosti, sada imam potpisan primerak njegove knjige „Sunčanje na mesečini“. I nemojte da vas zavara ovo „dečiji“. Ršumova dela su za sve, bez obzira na godine i generaciju. Čitajući priče iz ove knjige posvećene „Indijancima, braći po majci Zemlji“ napunila sam se nekom zaista pozitivnom energijom i nisam mogla, a da ne pomislim na „Malog princa“ – neke istine ne znaju za godine i uzrast. 

 

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click