Marko Vidojković govori na prestižnom skupu Međunarodnog Pen centra

15. March 2024.
Na Svetski dan poezije, u četvrtak, 21. marta, održaće se debata pod nazivom „Rat, cenzura i progon: Međunarodna lista slučajeva PEN 2023/2024 – virtuelno lansiranje", koje će se usredsrediti na najvažnija pitanja sa kojima se suočavaju pisci i aktivisti širom sveta. Ovom prilikom će biti predstavljen i godišnji dokument i međunarodna lista PEN slučajeva - prekršaja protiv pisaca beletristike i publicistike, izdavača, novinara, akademika, pesnika, dramskih pisaca, tekstopisaca i prevodilaca – svakoga ko radi sa pisanom rečju. 
Marko-Vidojkovic-12
Marko Vidojković. Foto: Snimak ekrana

Autor: Marko Vidojković

Ovo virtuelno lansiranje sadržaće pronicljive diskusije i prezentacije istaknutih ličnosti iz književne zajednice i zajednice za zaštitu ljudskih prava. Marko Vidojković, srpski pisac i novinar, biće jedan od govornika.

U pozivu na praćenje ovog događaja kaže se: Pridružite nam se u virtuelnom lansiranju događaja Rat, cenzura i progon: Međunarodna lista slučajeva PEN 2023/2024, gde ćemo se pozabaviti kritičnim pitanjima sa kojima se suočavaju pisci i aktivisti širom sveta. Otvarajući ovo dešavanje na Svetski dan poezije, ovaj događaj će moderirati Ege Dündar, pisac, aktivista i član Upravnog odbora Međunarodnog PEN-a. 

Panelisti na ovom skupu su: 

  • Ma Thida, pisac, aktivista i predsednik Komiteta pisaca u zatvoru Međunarodnog PEN-a 
  • Fatena Al-Gora, palestinska pesnikinja 
  • Tania Bruguera, kubanska umetnica, autorka i akademik 
  • Marko Vidojković, srpski pisac i novinar 

„Ova ranjivost i rizik za kreativce, uključujući pisce, čija ih dela neizbežno izbacuju na liniju fronta, slično onima koji rade u novinarstvu ili onima koji brane ljudska prava, zahteva hitnu pažnju. – Ma Thida, predsednik Komiteta pisaca u zatvoru Međunarodnog PEN-a. Lista slučajeva je godišnji dokument o prekršajima protiv pisaca: šta se dogodilo, gde i ko su akteri. Pokriva pisce beletristike i publicistike, izdavače, novinare, akademike, pesnike, dramske pisce, tekstopisce i prevodioce – svakoga ko radi sa pisanom rečju. 

Podsećamo da je Marko Vidojković, početkom prošle godine, na inicijativu Međunarodnog PEN centra, relociran na sigurnu lokaciju. Procena bezbednosti koju je izradila ova globalna organizacija za zaštitu pisaca, zahtevala je da se urgentno obezbedi sigurna lokacija van zemlje, za ovog pisca i medijskog radnika. I pored tih ograničenja Vidojković je nastavio da radi emisiju „Dobar, loš, zao“ sa Nenadom Kulačinom i da piše svakodnevno kolumnu u dnevnom listu Danas. 

Kako bi uživo pratili debatu pod nazivom „Rat, cenzura i progon: Međunarodna lista slučajeva PEN 2023/2024 – virtuelno lansiranje” potrebno je da se registrujete na sledeći link.
Click