Kopanje po budućnosti

29. October 2021.
U savremenoj digitalnoj eri, arheološki lokaliteti, muzeji i druge institucije iz sveta kulture, imaju izazov da privuku posetioce, a posebno pripadnike mlađih generacija. Ovaj problem nije simptomatičan samo za institucije kulture na prostoru Balkana, već cele Evrope i sveta.
7 Photo Ilija Zogovski for Center for Social Innovations BLINK 42-21
Foto: Ilija Zogovski / Centar za Socijalne Inovacije BLINK 42-21

Izrada i upotreba inovativnih multimedijalnih sadržaja pruža ogroman potencijal za novi vid pripovedanja, koji će publici omogućiti potpuno drugačiji doživljaj kulture i kulturnog nasleđa.

Korišćenje digitalnih tehnologija predstavlja vodeći trend u promociji i prezentaciji kulturnog nasleđa. Upravo je ovo tema projekta “Saradnja za imerzivno pripovedanje i diseminaciju kulturnog nasleđa na Zapadnom Balkanu” – IMERSIUM, podržanom od strane programa Kreativna Evropa.

Projekat je počeo sa realizacijom početkom 2021. godine, pod rukovodstvom Centra za Socijalne Inovacije BLINK 42-21 iz Skoplja (Severna Makedonija). U projektu učestvuju institucije iz pet Balkanskih zemalja: Arheološko nalazište Stobi iz Severne Makedonije, Gradski muzej Ljubljana, Arheološki park Emona i kompanija Navipro d.o.o iz Slovenije, Fondacija Balkansko nasleđe iz Bugarske, Aristotelov Univerzitet u Solunu iz Grčke, kao i Arheološki institut i Arheološki park Viminacijum iz Srbije.

Projekat IMERSIUM predstavlja novi model saradnje za institucije kulture i kreativne industrije. Cilj projekta je da se korišćenjem digitalnih tehnologija i aplikacija unapredi način prezentovanja, a samim tim i pospeši doživljaj posetilaca na tri arheološka nalazišta iz rimskog perioda: Stobi u Severnoj Makedoniji, Emona u Sloveniji i Viminacijum u Srbiji.

Kroz virtuelnu i proširenu stvarnost, kao i upotrebu drugih tehnologija, imerzivno pripovedanje će omogućiti posetiocima navedenih nalazišta da se vrate u prošlost i sagledaju kako je izgledao život u Rimskom periodu na prostoru Balkana. Izrada atraktivnih i zanimljivih narativa i sadržaja će pružiti drugačiji doživljaj kulturnog nasleđa stvaranjem novih turističkih atrakcija i iskustava, koji će biti usmerene na posetioca i time učiniti da arheološka nalazišta postanu privlačna i za novu publiku.

Tokom ove godine u sklopu projekta održani su sastanci u Skoplju, Solunu i Ljubljani kako bi se definisali parametri izrade modela i utvrdile mogućnosti povezivanja civilnog, akademskog i kreativnog sektora sa kulturnim institucijama.

Za više informacija posetite:

facebook.com/immersivestorytelling
instagram.com/immersium.eu
immersium.eu

Click