Komisija za nestale je odgovorna da pronađe otete građane iz Sjeverina

24. October 2022.
Na tridesetu godišnjicu otmice građana SRJ iz Sjeverina, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Fond za humanitarno pravo pozivaju Komisiju za nestale Republike Srbije da pokrene proces isušivanja jezera Perućac i na taj način doprinese potrazi za nestalim meštanima ovog pribojskog sela koji su oteti 21. i 22. oktobra 1992. godine. Tokom prethodne tri decenije pronađeni su posmrtni ostaci Medridina Hodžića dok se ostali i dalje vode kao nestala lica. Takođe, pozivamo predstavnike Vlade Srbije da odaju poštovanje za žrtve ovog zločina kao i da predlože pravična zakonska rešenja o civilnim žrtvama rata i ratnim memorijalima kako bi žrtve bile priznate, a njihove porodice dobile adekvatne reparacije.
20221012_164730
Foto: yihr.rs

Izvor: yihr.rs

Pripadnici srpske paravojne formacije “Osvetnici” na čelu sa Milanom Lukićem su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj – Rudo, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske (današnje Bosne i Hercegovine) u mestu Mioče, kod kafane Amfora oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gde su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine. Građani tadašnje SRJ ubijeni su samo zbog toga što su bili Muslimani, odnosno Bošnjaci. Veče uoči ovog događaja, ispred porodične kuće u Sjeverinu otet je Sabahudin Ćatović, od kada mu se gubi svaki trag.

Prema podacima BIRN-a, do sada je identifikovano 238 osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u jezeru Perućac, a koje su u ratovima 1990-ih ubijene ili od strane pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) ili Vojske Jugoslavije (VJ) i policije. Neke žrtve čija su tela pronađena u jezeru ubijene su tokom rata u BiH (1992–1995.) u Srebrenici, Zvorniku i Višegradu, a posmrtni ostaci 84 osobe pripadaju žrtvama rata na Kosovu (1998–1999.). Podsećamo da je 2010. godine isušeno jezero Perućac, kada su Komisija za nestale Srbije i Institut za nestale Bosne i Hercegovine pronašle 372 fragmenta ljudskih kostiju, dok je 79 ostataka pronađeno na obali jezera na teritoriji Republike Srbije.

Oteti građani iz Sjeverina 22. oktobra 1992. godine su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima, Melvide Koldžić. Za ovaj zločin osuđeni su pred sudom u Srbiji, Milan Lukić i Oliver Krsmanović (u odsustvu), Dragutin Dragićević na 20 godina i Đorđe Šević na 15 godina zatvora.

Click