Komisija za istraživanje ubistava novinara povodom godišnjice ubistva Milana Pantića

10. June 2022.
U proteklih godinu dana, između dve godišnjice ubistva novinara Milana Pantića, nisu napravljeni pomaci u istrazi.
Untitled-1

Poziv Tužilaštvu za organizovani kriminal, da se uključi u rešavanje ovog teškog slučaja, koji je postao simbol nekažnjivosti ubistava novinara, ostao je bez odgovora.

Istovremeno, nižu se međunarodne rezolucije, negativne ocene, i preporuke.

Pre nekoliko dana, Međunarodna federacija novinara, usvojila je rezoluciju, koju će Komisija za istraživanje ubistava novinara u potpunosti ispuniti, a insistiraćemo i na ispunjavanju preporuka i zahteva i od ostalih institucija, uključujući i buduću Vladu Republike Srbije. Na kongresu na kojem su učestovali novinari iz celog sveta, pružena je podrška radu Komisije, uz insistiranje na uključivanju stručnjaka iz Tužilaštva za organizovani kriminal. Od Izvršnog odbora Međunarodne federacije se zahteva da se u potpunosti upozna sa rezultatima do kojih je došla Komisija za istraživanje ubistava novinara, da se organizuju razgovori sa predstavnicima srpskih vlasti i tužilaštva, kako bi se dobile informacije o napretku postupka.

Pored ove veoma važne rezolucije, Reporteri bez granica u svojih 10 preporuka novoizabranim vlastima, čak dve vezuju za rešavanje slučajeva ubijenih novinara.  Uticajna francuska nevladina organizacija traži da se izdvoje odgovarajuća sredstva i finansijski resursi za Komisiju za istraživanje ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, kao i da se Komisiji omogući neograničen pristup državnoj dokumentaciji, kako bi se ovi slučajevi rasvetlili i počinioci priveli pravdi kroz efektivan pravni postupak i podizanje optužnica.

U svakom preseku stanja ovdašnjih medijskih sloboda, Evropska Komisija uporno pominje rešavanje ovih slučajeva, kao i predstavnici OEBS-a, i drugih međunarodnih organizacija.

Koliko god da se mnogi u našoj zemlji aktivno trude da uspore i zaustave rad na rešavanju ubistva Milana Pantića i pravosnažnom ishodu drugih tragičnih slučajeva, srazmerno raste međunarodna zainteresovanost, tako da ovaj slučaj postaje simbol u odnosu na čije rešavanje će se procenjivati i odnos prema medijskim slobodama i odnos institucija prema nekažnjivosti nasilja nad novinarima.

Koncept zaštite bezbednosti novinara obuhvata stvaranje brojnih  preduslova i preventivni rad na terenu, ali i rasvetljenje dosadašnjih tragedija, kao i zadovoljenje prava i pravde. Svi ovi činioci treba da da budu uvezani u neraskidivu celinu, na šta nas sve vidljivije podsećaju naše inostrane koleginice i kolege.

U interesu je i novinara, medija i države da se što hitnije u rad na rešavanju ovog slučaja uključe sve relevantne institucije, a u prvom redu Tužilaštvo za organizovani kriminal, kako bi se otvorile sve istrage koje bi dovele i do rešavanja ovog slučaja.

Pozivamo i kolege novinare, istraživače, da se uključe u istraživanje ovog slučaja, kako bi svi zajedno doprineli rešavanju ovog brutalnog ubistva, i tako na najbolji način doprineli borbi protiv nekažnjivosti ubistava novinara.

Click