Hartefakt organizuje sedmi HFestival u onlajn formatu

11. December 2020.
Hartefakt fond organizuje sedmi po redu HFestival koji će od 8. do 22. decembra 2020, publici ponuditi pregled umetničkih i edukativnih aktivosti koje je sproveo u toku prethodne godine. Festival će u potpunosti biti održan u online formatu, gde će se pored Hartefaktovih prepoznatljivh programa naći brojne debate, jedinstveni speed dating program i DJ online žurka za kraj festivala.
Post 1080x1350

Poseban fokus festivala je na politikama pomirenja i pozitivnim praksama u odnosima Kosova i Srbije. Program je u utorak, 8. decembra otvorila online debata „Gde smo sada? Održivost politika između Kosova i Srbije“, na kojoj je moderator Ivan Vejvoda, direktor Europe’s Futures project i stalni član bečkog Instituta društvenih nauka, sa panelistima Senadom Šabovićem, bivšim portparolom misije OEBS-a na Kosovu, Donikom Emini, izvršnom direktorkom CiviKos-a i članicom BiEPAG i Ivanom Đurićem, izvršnim direktorom YIHR Srbija, razgovarao o modelima saradnje i procesaima normalizacije između dva društva.

Novi razgovori na ove teme nastavljaju se u petak, od 18:15 časova na online panelu “Lekcije (sa) Zapadnog Balkana”, koje će voditi Sabina Ćudić, politikološkinja i članica Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine, Agon Malići, politički analitičar i osnivač Sbunker-a i Milan Antonijević, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo. Razgovor će moderirati Mario Mažić, savetnik u Fondaciji Peace Nexus i inauguralni stipendista Obama Fondacije.

Program festivala nastavlja se u ponedeljak, 14. decembra od 17 časova, online promocijom drame Jetona Neziraja „Balkan Bordel“. Dramaturškinja Biljana Srbljanović će razgovarati sa autorom o tekstu koji se naslanja na Eshilove Orestije i u savremenom kontekstu promišlja ratne politike na Balkanu. Dan kasnije, Hartefakt organizuje specijalni speed dating program između aktera iz Srbije i sa Kosova. Zamišljen u formi kratkih online sastanaka, u cilju povezivanja različitih predstavnika medija, nevladinih organizacija, umetnika i aktera iz institucija, program će se odvijati 15. decembra, putem Zoom platforme.

Poslednja festivalska nedelje biće usmerena na Hartefaktov tradicionalni Konkurs za savremeni angažovani dramski tekst. Organizovano po deveti put, online proglašenje pobednika i čitanje pobedičkog komada odigraće se 22. decembra od 17 časova. Nakon toga, biće organizovan poseban DJ sat, gde će DJ umetnici sa Kosova i iz Srbije kroz dva muzička rada nastojati da približe kulture dva naroda.

HFestival se održava putem Zoom platofrme i Facebook live stream-a, a ovogodišnje izdanje realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Fonda za otovreno društvo, Kancelarije Evropske Unije na Kosovu i Švajcarske ambasade u Beogradu.

Click