Čen Bo: 2021. je godina daljeg napretka u razvoju odnosa Kine i Srbije

31. December 2021.
"Saradnja Narodne Republike Kine i Republike Srbije je i u 2021. godini napredovala i postigli smo velike rezultate. Zahvaljujem se svim prijateljima na podršci. Zajedničkim snagama istrajni smo u izgradnji našeg čeličnog prijateljstva u novoj godini", istakla je ambasadorka NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo i podsetila na uspešne rezultate koji su zajedno ostvareni tokom prethodne godine.
Photo_Chen Bo
Čen Bo, ambasadorka Kine u Srbiji.

Prema njenim rečima, 2021. godina je od velikog značaja u kineskoj istoriji.

“Na stogodišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine, Kina je postigla svoj prvi stogodišnji cilj, eliminisala je apsolutno siromaštvo i izgradila umereno prosperitetno društvo u svakom pogledu. Prethodna godina je i godina daljeg napretka u razvoju odnosa Kine i Srbije, produbljivanja saradnje u svim oblastima i prijateljstva naša dva naroda. Hvala našim prijateljima na podršci razvoju Kine i svima koji su posvećeni promociji kinesko-srpskih odnosa. Želim svima puno sreće i zdravlja u novoj 2022. godini”, istakla je Čen Bo na svom twitter nalogu i podelila video koji prikazuje rezime najuspešnijih projekata tokom 2021. godine.

Međusobne posete, zajednička obraćanja i vredni sporazumi

Da podsetimo, predsednik NR Kine Xi Jiping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovali su 9. februara na Samitu lidera Kine i zemalja CIE. Oni su 24. juna razgovarali o strateškom i dugoročnom razvoju bilateralnih odnosa, a 6. jula učestvovali na Samitu KPK i političkih partija drugih zemalja. U septembru mesecu održali su video govore na otvaranju Foruma Zhongguancun (ZGC) 2021.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshu razgovarao je 22. juna putem video linka sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Ivicom Dačićem. Zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić Li Zhanshu je 12. jula održao govor na Međunarodnom forumu o ekološkoj civilizaciji Guiyang 2021.

Državni savetnik i ministar odbrane NR Kine Wei Fenghe posetio je Srbiju 25. marta 2021. godine, a ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković je 29. maja posetio Kinu.

U oktobru mesecu državni savetnik i ministar inostranih poslova NR Kine Wang Yi posetio je Srbiju.

Državni savetnik i i ministar javne bezbednosti NR Kine Zhao Kezhi i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin održali su 27. maja video sastanak i potpisali sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Kine i Srbije.

Izgradnja najvažnijih deonica uspešno napredovala

Izgradnja deonice Beograd-Stara Pazova u okviru projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta uspešno je napredovala. U toku 2021. godine počeli su i radovi na izgradnji deonice Novi Sad-Subotica-granica u okviru projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, a intezivirani su i radovi na izgradnji deonice Preljina-Požega na autoputu Miloš Veliki.

Uspešno se razvijao i projekat izgradnje obilaznice oko Beograda, a pojedine deonice puta su već otvorene za saobraćaj.

Pored toga, počeli su i radovi na izgradnji deonice Novi Beograd-Surčin na autoputu Miloš Veliki, kao i izgradnja brzih saobraćajnica Fruškogorski i Dunavski koridor.

Huawei pomaže razvoj srpske tehnologije

Ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo učestvovala je na konferenciji Women in tech koju je organizovala kompanija Huawei.

U mnogim mestima počela je realizacija projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture “Čista Srbija”, a takođe i izgradnja beogradskog metora u kojoj učestvuju kineska, srpska i francuska strana.

Kineske kompanije u Srbiji zabeležile brojne uspehe

Tokom 2021. godine puštena je u rad termoelektrana-toplana Pančevo, projekat u saradnji sa kompanijom Shanghai Electric Group.

Poslovanje HBIS kompanije u Srbiji kontinuirano napreduje. Uskoro kreće i sprovođenje projekta transformacije u cilju zaštite životne sredine. Tokom 2021. godine HBIS Srbija zadržala je mesto vodećeg izvoznika u Srbiji.

Zijin rudnik u Boru stalno povećava svoje proizvodne kapacitete i ulaganja u zaštitu životne sredine i u 2021. godini i dalje je veliki izvoznik u Srbiji. Kompanija Zijin je otvorila novi rudnik i Srbija će postati vodeća zemlja po proizvodnji bakra u Evropi.

Kompanija Meita je u 2021. povećala površinu svog proizvodnog pogona za 1.000 kvadratnih metara. U periodu od januara do novembra izvoz ove kompanije je dostigao vrednost od 110 miliona evra.

Završena je i izgradnja fabrike za proizvodnju led rasvete za automobilsku industriju Xingyu u Nišu i u toku su testiranja.

Kompanija Mint je završila izgradnju fabrike i ušla u fazu postavljanja i testiranja proizvodne linije, a intezivira se i izgradnja fabrike guma kompanije Linglong u Zrenjaninu.

Podrška u borbi protiv COVID-19

Specijalnim letom u Beograd je 16. januara stigao prvi kontigent od milion doza Sinofarm vakcina koje je kupila Srbija. Srbija je prva zemlja u Evropi koja je dobila kinesku vakcinu protiv COVID-19.

Više od četiri miliona doza i pomoć u vidu 200.000 doza Sinofarm vakcine koje je Vojsci Srbije poklonila Narodnooslobodilačka armija NR Kine stiglo je jedno za drugim.

Kineska Sinofarm grupa, Vlada Republike Srbije i grupa G42 iz UAE potpisale su 12. jula Memorandum o razumevanju i saradnji za proizvodnju vakcine protiv COVID-19 u Srbiji.

Prvi kontigent rastvora za punjenje Sinofarm vakcine stigao je u Srbiju 4. septembra.

Početkom septembra postavljen je kamen temeljac za izgradnju Srpske fabrike vakcina koju zajednički grade grupa Sinofarm, Vlada Srbije i grupa G42 iz UAE, a u decembru je otvoren Centar za sekvenciranje genoma bioinformatiku koji su zajednički izgradili Pekinški institut za genomiku BGI i državni Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Srbije.

Saradnja i u oblasti kulture

Tokom 2021. godine Kina i Srbija su potpisale Sporazum o saradnji u oblasti kulture i sporta.

Povodom stogodišnjice osnivanja KPK, Pošta Srbije izdala je prigodno izdanje poštanskih maraka “100 godina Komunističke partije Kine”.

Kineski kulturni centar je završen i uskoro će zvanično početi sa radom.

Click