Bez pomaka u slučaju „Krušik“, bezbednosne službe nisu dostavile informacije tužilaštvu

18. December 2019.
Bezbednosne agencije još nisu odgovorile na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal da provere da li su određene privatne firme bile privilegovane pri kupovini oružja u „Krušiku“, rečeno je iz tužilaštva za KRIK.
Krušik-foto-krusik.rs_
Fotografija preuzeta sa portala KRIK

Piše: Milica Vojinović, KRIK

Bezbednosno-informativnoj i Vojnobezbednosnoj agenciji tužilaštvo je zahteve uputilo 18. novembra ove godine, ali do danas nije dobilo nikakav odgovor, kažu iz tužilaštva.

Zahtev tužilaštva usledio je nekoliko meseci pošto su objavljene informacije da nekolicina privatnih firmi uživa povlašćen položaj u poslovanju s „Krušikom“. Među njima je i „GIM“, kompanija sa kojom je povezan otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Ova firma je, kako su ranije objavili BIRN i „Arms watch“, oružje u „Krušiku“ kupovala po cenama znatno nižim u odnosu na državni „SDPR“, koji takođe trguje oružjem. Ministrov otac Branko, kako je otkrio BIRN, posećivao je „Krušik“ kao predstavnik „GIM“-a, a kao pravni savetnik ove firme putovao u Saudijsku Arabiju.

Informacije o spornoj trgovini oružjem i umešanosti ministrovog oca Branka u ovaj posao objavljene su nakon što ih je novinarima dostavio Aleksandar Obradović, uzbunjivač koji je zaposlen u „Krušiku“.

Obradović je zbog toga uhapšen i protiv njega se vodi postupak za odavanje poslovne tajne, a predstavnici vlasti javno su ga označili kao špijuna. Trenutno je u kućnom pritvoru.

On je u nekoliko navrata izjavio da je „Krušik“ godinama poslovao na svoju štetu jer su pojedini kupci imali privilegovane cene – jednake ili niže od cene koštanja proizvoda.

„Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma ’GIM’, firma Slobodana Tešića, firma iz UAE koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, i još jedna beogradska firma“, rekao je Obradović ranije za N1.

Tužilaštvo nije odgovorilo na pitanje novinara KRIK-a da li će ispitivati ulogu ministra policije Nebojše Stefanovića i njegovog oca Branka u trgovini oružjem.

Tekst je prenet sa portala KRIK.

Click