Vučić o pisanju Špigela: Tek ćemo pomagati vojnu industriju

16. December 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras povodom pisanja nemačkog "Špigela" da je Srbija pretnja po bezbednost i da država podržava korupciju u vojnoj industriji, da je afera "Krušik" pokrenuta da bi se razorila namenska industrija Srbije i da Srbija planira da dodatno ojača tu industrijsku granu.
OTVORENA IZLOZBA "SRBIJA 2019 - GODINA INFRASTRUKTURE"
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju izložbe "Srbija 2019. - godina infrastrukture: Nista više nije daleko" u Palati Srbija u Beogradu. (BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/MILETA MIRCETIC/MO)

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović kazao je ispred Republičkog javnog tužilaštva da je peticiju potpisalo 25.000 hiljada građana, kao i da se preko 5.000 potpisa trenutno nalazi u Poštama Srbije i biće predati naknadno.

Manojlović je naglasio da je 30.000 potpisa “ustavni osnov za promenu zakona”.

“Kao pravnik moram da kažem da ovo jeste neka vesta pritiska na pravosuđe, koja u normalnoj državi ne bi bila uobičajena”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, ta peticija se može posmatrati na dva načina, ako tužilaštvo “želi da bude ispostava izvršne vlasti, onda ovo jeste pritisak građana”, a ukoliko tužilaštvo “želi da radi kao nezavisna institucija, onda je ovo podrška tužilaštvu”.

Prema navodima medija, tužilaštvo se nije opredelilo i ostavlja sudu na ocenu, a Manojlović je istakao da je “tužilaštvo moralo da se odredi prema predlogu branioca (Vladimir Gajić) da li ostaje pri zahtevu za pritvor Aleksandra Obradovića ili odustaje”.

“Ne može tužilaštvo da nema mišljenje”, istakao je Manojlović.

Nakon predaje potpisa, on je pozvao građane da u sredu, 18. decembra u 15 časova dođu ispred Palate Pravde da “vide da li će slaviti zato što se tužilaštvo vratilo na put vladavine prava i ustava”, ili će biti organizovan novi protest “zbog kršenja prava jednog čoveka”.

Supruga uzbunjivača Kristina Obradović zahvalila je “u ime svoje porodice” inicijativi koja je skupljala potpise, kao i onima koju su peticiju potpisali i dodala da “ostali rade po svojoj savesti”.

Click