Asocijacija Duga Šabac: Mladi do bolje građanske participacije kroz debate i obuke

8. February 2021.
Kako bi podstakli veće učešće građana u procesima donošenja odluka, Asocijacija Duga iz Šapca pokrenula je inicijativu ”Mladi u akciji - za bolju građansku participaciju”. Cilj je da se kroz debate i obuke o važnosti građanske participacije u kreiranju lokalnih politika i planova, mladi informišu o mogućnostima učešća u odlučivanju.
Fotografija za intervju
Foto: Asocijacija Duga

Planiraju da organizuju dve debate na temu građanske participacije mladih, kao i dve obuke o važnosti građanske participacije u odnosu na kreiranje lokalnih omladinskih politika i odluka, kaže Viktor Tešić iz udruženja “Asocijacija Duga”.

“Dve debate na temu građanske participacije mladih bi trrebalo da okupe mlade ljude sa teritorije grada Šapca i okoline, kako bismo sa njima razgovarali i čuli njihove stavove o važnosti učestvovanja u procesima donošenja odluka, njihova iskustva, mišljenja i potrebe u odnosu na temu. Obuke koje planiramo da realizujemo su predviđene za srednjoškolce i na njima će dve grupe srednjoškolaca steći znanja o tome šta je građanska participacija, koji su ‘alati građanske participacije’, na koje načine mogu biti aktivni građani koji učestvuju u donošenju odluka o svojoj budućnosti i kako sve to mogu da realizuju u praksi”, rekao je Tešić.

Problem na koji se inicijativa odnosi nije samo lokalni, već nacionalni, dodaju iz organizacije “Asocijacija Duga”.

“Naša inicijativa će doprineti postizanju jednog malog koraka ka poboljšanju položaja mladih, tako što ćemo ih edukovati, pokazati im primerom da građanska participacije nije nešto o čemu se samo čita u novinama, ukazati na problem i predočiti ga građankama i građanima Šapca. Mladima u Srbiji nedostaju informacije i obrazovanje na temu mogućnosti učestvovanja u procesima donošenja odluka (a da pritom ne morate biti član političke partije), a naša inicijativa će upravo to obezbediti”, dodaje on.

Sama inicijativa postoji nešto više od šest meseci.

“Naša želja jeste da kroz realizacije inicijative podignemo znanje mladih o važnosti učestvovanja u procesima donošenja odluka i da ih naučimo na koje načine mogu da utiču na donosioce odluka, pogotovo kada se radi o odlukama koje se odnose na mlade u Srbiji”, zaključuje Tešić.

Inače, osnova delovanja Asocijacije Duga je unapređenje ljudskih prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba, kažu iz ove organizacije.

Sem njih, delovanja ove organizacije odnose se i na porodice sa posebnim osvrtom na višestruko osetljive populacije, mlade, osobe treće dobi, osobe koje su na institucionalnom i bivše štićenike institucionalnog smeštaja u sistemima socijalne zaštite, ali i zdravstva i pravosuđa, korisnike psihoaktivnih supstanci, osobe koje se bave seksualnim radom, mlade u sukobu sa zakonom i osobe koje žive sa HIV/AIDS-om, i kroz smanjenje nasilja i diskriminacije, obrazovanje, povećanje bezbednosti, pružanje podrške, ekonomsko osnaživanje, rodnu ravnopravnost i pružanje zdravstveno-socijalnih usluga.

Ovu i ostale aktivističke priče možete pronaći na sajtu promeni.rs.

Click