Nedopustivo (ponovno) crtanje mete

10. January 2022.
Sinoć je na Televiziji Pink u okviru Nacionalnog dnevnika emitovan sadržaj koji ni po jednom osnovu nije zaslužio da bude u etru, pogotovo nacionalnog emitera.
veran-matic-n1
Veran Matić. Izvor: N1

Na koordinacionom sastanku predstavnika udruženja novinara  i medijskih asocijacija sa predstavnicima kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i Ministarstva za kulturu i informisanje, a povodom izmena Zakona o javnom informisanju i medijima koji je danas održan, Veran Matić, izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, na početku sastanka dao je sledeću izjavu:

Sinoć je na Televiziji Pink u okviru Nacionalnog dnevnika emitovan sadržaj koji ni po jednom osnovu nije zaslužio da bude u etru, pogotovo nacionalnog emitera. Protivno medijskim zakonima zbog čijih izmena i dopuna smo se danas okupili, ovaj film u najmanju ruku predstavlja otvoren poziv na linč naših kolega Branka Čečena, Stevana Dojčinovića i Slobodana Georgijeva.

Ugrožavanje njihove bezbednosti zbog posla kojim se profesionalno bave je neprihvatljivo i za svaku je osudu.

Crtanje mete bilo kome je nedopustivo.

Imajući u vidu šta se sve tragično događalo nakon emitovanja i publikovanja sličnih sadržaja u bliskoj i daljoj prošlosti, priznajem da se plašim kakve posledice može da prozrokuje sinoćnja hajka na naše kolege koje su već bile mete sličnih napada.

Pozivam regulatora da reaguje u skladu sa zakonom.

Priznajem da ne očekujem mnogo od ovog svog apela, ali zaista nisam mogao da prećutim ono što je sinoć emitovano na Televiziji Pink u centralnom terminu pred gostovanje premijerke i predsednice Saveta REM-a.

Kao član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, predložiću već danas da emitovanje spornog televizijskog sadržaja bude tema narednog sastanka. Ovaj slučaj nije incident, već je u dugom vremenskom periodu konstantni sadržaj vrlo uticajnih medija, a deo stavova vodećih predstavnika države. Posledice takvih targetiranja bile su do sada drastični fizički napadi, ubistva novinara, tužbe koje sprečavaju normalni rad… O ovakvim aktivnostima najbolje govori strmoglavi pad na listama sloboda medija na globalnom nivou. Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara smisao svog postojanja mora na prvom mestu opravdati veoma jasnim osudama ovakvih sadržaja, ali i insistiranjem na sankcijama koje su već definisane postojećim zakonima.

Iako predizborna kampanja još formalno nije počela, plašim se da ono što smo sinoć gledali predstavlja samo uvod u strašnu kampanju koja nas očekuje i u kojoj će, kako je krenulo, novinari i novinarke biti proglašeni legitimnom metom sa nesagledivim i nepopravljivim posledicama.

Click