“Divna, vedra, vesela, skromna, vredna devojčica, puna života, učena tradicionalnim vrednostima… Adriana…” (VIDEO)

24. February 2024.
Tekst povodom prvog nebeskog odnosno 15. rođendana Adriane Dukić. O Adriani sa Dana sećanja i poruke drugarica povodom nebeskog rođendana.
viber_image_2024-02-24_12-46-05-183
Adriana Dukić. Foto: Privatna arhiva

Učiteljice iz Francuske:

Nous, Amandine et Valérie, enseignantes à l’école Jean de La Fontaine à Livry Gargan avons eu la chance de travailler avec Adriana durant ses années de CP, CE1, CM1 et CM2.

Adriana…..  si Jolie, rayonnante , toujours à l’écoute, prévenante (la Miss  photocopies préférée), curieuse, respectueuse, Excellente élève,…. Et ce qui la caractérise le plus c’est : souriante ! 

Quand on pense à Adriana, elle sourit toujours et pour toujours !

Adriana aura à jamais une place spéciale dans nos cœurs d’enseignantes, une place que l’on garde pour nos élèves EXTRAORDINAIRES.

 

Paix à son âme …..  

Amandine et Valérie

 

Mi, Amandin i Valeri, nastavnici u školi Jean de La Fontaine u Livri Gargan, imali smo priliku da radimo so Adrianom tokom njenih godina   CP, CE1, CM1 i CM2. 

Adriana…. tako lepa, blistava, uvek pažljiva, poslušna (omiljena naša mis fotokopija), radoznala, puna poštovanja, odlična učenica… А ono što najviše karakteriše Adrianu je njen osmeh!

Kada pomislite na Adrianu, ona se uvek smeje i zauvek!

Adriana će zauvek imati posebno mesto u našim srcima, mesto koje čuvamo za naše IZVANREDNE učenike 🙏🏼

Pokoj njenoj duši…

 

(NA SNIMKU SE PORED ADRIANE NALAZE I ANGELINA, MARA, EMA, ANDRIJA…; OVO JE DEO IZ EMISIJE FRANCUSKE TELEVIZIJE TV5MONDE POD NAZIVOM DESTINATION FRANCOPHONIE – DESTINATION SERBIE 1 OD OOŠ “VLADISLAV RIBNIKAR U BEOGRADU; CELU EMISIJU MOŽETE POGLEDATI NA LINKU)

 

Razredna u 6. razredu i madam, Katarina Đurović:

Moje prvo starešinstvo. U 6. razredu stiže nova učenica, Adriana Dukić. Francuskinja, Parižanka, još jedna lepotica… Brzo se uklopila u odeljenje i bila je veoma dobro prihvaćena od strane svih učenika. Adriani je bilo jako teško u početku jer nije govorila srpski jezik. Srećom, imala je razumevanje od strane svih nastavnika, ali i nesebičnu pomoć devojčica iz odeljenja, pogotovo Angeline sa kojom se prvo zbližila, kako mi se čini. Na moju molbu, Angelina je Adriani dosta pomagala, tako da je Adriana uspela sve da savlada i da 6. razred završi sa odličnim uspehom. 

U šestom razredu, skinuli smo maske, počeli da se zaljubljujemo, svađamo, glumimo mangupčiće… Adriana je još neko vreme nosila masku… već je bila zvezdica odeljenja. 

Bila sam jako ponosna na svoje 6-4. I sad sam. I uvek ću biti, i ponosna i počastvovana što sam bila deo života jedne takve generacije, nadajući se da sam ih bar malo nečemu naučila. Bili su moja prva generacija, te sam se nesebično trudila da ih učim da budu otvoreni, da komuniciraju, da se druže, da mi se poveravaju za sve što ih boli, kako ne bi bilo problema…. Verovali su mi… Moji anđeli…

 

Nastavnica srpskog jezika Mirjana Nišević: 

,,Nastavnice, ovo je naša nova učenica, došla je iz Francuske…“ 

,,Ja sam Adriana… Govorim i razumem srpski…ćirilicu učim…“ 

,,Adriana, jezik se najbolje uči sa vršnjacima, slušaj, razgovaraj, druži se… zajedno ćemo da pratimo napredovanje…“ 

Čim je ušetala u odeljenje, znala sam da je došlo pojačanje mladosti, lepoti, radosti!

Prekratko sam je poznavala, ali smo se veoma volele i poštovale.

Uklopila se lako i brzo. Bila je motivisana da radi, uči, napreduje, da se druži, deli i razmenjuje… Dogovorile smo se da ona mene uči francuski, a ja nju srpski… 

Divna, vedra, vesela, skromna, vredna devojčica, puna života, učena tradicionalnim vrednostima… Adriana… 

Volela je da nosi suknjice, uživala je sa svojim drugaricama i divno je igrala folklor… Učila je drugarice da igraju kolce i kretala se kao čigra… 

Bože, koliko li samo uživaš sa njom i njenom vedrinom… 

Neću zaboraviti koliko me je fascinirala javnim nastupom i intervjuom za francusku televiziju… Predivno je pričala francuski, vaspitana i skromna, iskrena i opuštena, blistala je… Bila sam ponosna što je baš ona moja učenica… mogli smo da učimo od nje mnogo… Zauvek ću biti zahvalna što sam taj osećaj ponosa podelila sa njom… 

Draga moja Adriana, srećan ti prvi nebeski rođendan! 

Zagrli drugare, naš nebeski razred i našeg Dragana! 

Voli te tvoja nastavnica Mirjana

 

(Angelina i Adriana 2. maj 2023. godine odlazak u tržni centar Galeriju u kupovinu)

 

Drugarica Lana: 

Ne postoje reči koje opisuju koliko mi nedostaješ i koliko mislim na tebe. 

Tvoja dobrota, tvoja radost i tvoja večita pozitivnost su nas ispunjavale. Provođenje vremena sa tobom je činilo naše dane posebnim. Sećam se svih naših trenutaka provedenih zajedno, dok smo plesale, pevale, igrale i čavrljale o svemu i svačemu do kasno u noć. 

Bila si naše svetlo sa druge strane tunela. Kao prava Francuskinja, ostavila si nas bez daha svojom srdačnošću. Tvoj smisao za modu i tvoj stil su nas naučili kako biti autentičan, i izražavati se kroz ono što nosimo. Ne postoji uteha koja može popuniti prazninu koju si ostavila kada si otišla, ali ćeš uvek ostati u mom srcu i mislima. Nikad neću zaboraviti kroz šta smo sve zajedno prošle. Uvek ću pomisliti na tebe i Ginu kad prođem pored naše klupe u parku. Ni u jednoj osobi neću moći da pronađem ono što sam našla u tebi. 

U mislima ćeš uvek biti sa mnom, i nikad neću dozvoliti sebi da tebe i Ginu razočaram. 

Tvoj duh će zauvek nastaviti da sija u svakom smehu, pesmi, priči…. 

Oproštaj od tebe i Angeline je težak, ali znaj da si zauvek moja zvezda vodilja. 

Volimo te i nedostaćeš nam zauvek. 

S ljubavlju, tvoja Lana

 

 (Adriana uči Angelinu i Jelisavetu da igraju kolo, nije dozvoljeno prenostiti video van konteksta teksta)

 

Drugarice Jelisaveta i Elena 

Adriana je došla u našu školu u šestom razredu. Tada ju je većina nas i upoznala. 

Došla je u tadašnje odeljenje 6/4. Bila je veoma draga, mila, posebna osoba sa velikim srcem. 

Bila je drugarica kojoj si mogao sve da kažeš, da se poveriš, da je pitaš za savet. Uvek smo vodile prijatne i lepe razgovore, iako nismo bile toliko bliske. 

Volela je da se slika, snima i doteruje. Uvek je bila lepa i sređena. Bila je pozitivna, puna energije i uvek željna da se druži i zabavlja.

Dok je pričala, često je mešala srpski i francuski, što je bilo jako simpatično i slatko. 

Drago nam je što smo imali priliku da se upoznamo i družimo sa njom. 

Zauvek ćeš nam nedostajati. 

Tvoje drugarice, 

Jelisaveta i Elena

 

(NASTUP FOLKLORA U PARIZU, NA SNIMKU ADRIANA PRVA IZLAZI)

Adriana, bila si prelepa devojčica puna neke dobre energije.

Tvoj osmeh obasjavao je hodnike naše škole, sijala si.Uvek si bila posebna, a sada si na nekom lepšem mestu sa svojim drugarima.

Sada kada smo svi tužni, treba samo da pogledamo u sunce i setićemo se tebe i tvog divnog osmeha, pogotovo na današnji dan.

Srećan ti rođendan,

Žele ti tvoje drugarice Vida i Jelisaveta

 

Prenošenje teksta, slika i videa dozvoljeno je uz upit na mejl veran.matic@fondb92.org.

Click