Sirija u našim srcima

19. March 2023.
Ako bih negde voleo da se danas nalazim, bio bi to Homs, na putu prema Alepu.
Stanko Popović
Stanko Popović

Na prvi poziv Srpskog filantropskog foruma da organizujemo novu akciju solidarnosti sa postradalim narodom Sirije i Turske, kao i u slučaju Banije, prvi se javio Stanko Popović, vlasnik Eliksir grupe. Rekao je da su doneli odluku da će donirati 30 hiljada evra za kampanju koju smo pokrenuli na sajtu donacije.rs za obe zemlje, a onda dan-dva kasnije, zbog svih blokada i teškoća vezanih za pružanje pomoći građanima Sirije zbog međunarodih sankcija, donirao je novih pola miliona dolara, posebno za Siriju.

Prvo smo razmišljali da bi bilo najbolje da zajedno sa svim donatorima reagujemo, da se udružimo sa kampanjom pomoći Vlade Republike Srbije. Međutim, vrlo brzo smo videli koliko je komplikovano distribuirati pomoć zbog sankcija i krenuli smo da pronađemo najbolji i najefikasniji način, vodeći računa o potrebama i najugroženijim mestima u Siriji. Iako smo želeli da kupimo proizvode iz Srbije, ispostavilo se da je organizacija prevoza i distribucije gotovo nemoguća. Pokrenut je mehanizam identifikovanja onoga što je najpotrebnije od strane međunarodnih organiizacija na terenu, ali i od vlade Sirije i procena vezana za distribuciju. Vrlo brzo smo shvatili da je najbolje pronaći sve što je potrebno u okolnim državama i obaviti dostavu što pre. Danas je Stanko Popović u Homsu u Siriji, i verujem da ćemo pronaći najefikasnije načine za pomoć i da ćemo uskoro dobiti i dodatne informacije o humanitarnom statusu u regionu koji je pogodio zemljotres, uključujući i podatke o tome koje su urgentne potrebe. Ovakve katastrofe zahtevaju našu dugotrajnu solidarnost. Do sada je realizovana podrška Eliksir fondacije za nabavku kukuruza u vrednosti od 200 hiljada dolara, kao i za više pojedinačnih projekata različitih humanitarnih organizacija, u istoj vrednosti. U toku je realizacija nabavke urgentnih potreba u vrednosti od 100.000 dolara. Preko sajta donacije.rs, prikupili smo oko 50.000 evra za obe zemlje.

Pomoć za Siriju u vrednosti od 25.000 evra nastojaćemo da multiplikujemo sa globalnim partnerskim organizacijama. U ovom trenutku, razmatramo investiranje u vodosnabdevanje, u rekonstrukciju jednog objekta koji bi bio prva pomoć za ugrožene porodice u najsiromašnijem delu Sirije.

Deo pomoći za postradale u Turskoj biće realizovan putevima koji su regularni, kada je reč o humanitarnoj pomoći.

Akcija Srpskog filantropskog foruma nastavlja se i dalje,

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma

Click