Kompanije nastavljaju da pomažu u borbi protiv korona virusa

4. April 2020.
Tokom ove nedelje, Fond B92 i Srpski filantropski forum uspeli su da uz podršku mnogobrojnih donatora nastave sa uspešnom akcijom prikupljanja sredstava i humanitarne promoći u borbi protiv korona virusa.
Pulsni oksimetar fond
Pulsni oksimetar. Foto: Fond B92

Zahvaljujući jednoj međunarodnoj kompaniji koja je želela da ostane anonimna, i njihovoj donaciji u iznosu od 5.100.000 dinara, obezbeđena su sredstva za nabavku 14 pacijent monitora za praćenje životnih funkcija. Prema podacima zdravstvenih institucija, ovi monitori su u vrhu potreba za vreme pandemije i komplementarni su sa respiratorima koji spašavaju živote obolelilma sa teškim simptomima, a medicinskom osoblju daju pouzdane podatke za donošenje najboljih odluka.

Pacijent monitor. Foto: Fond B92

Kompanija Japan Tobacco International donirala je 2.475.000 dinara za kupovinu 15 infuzionih pumpi koje su namenjene Kliničkom centru Srbije, kao i 1.061.400 dinara za nabavku 2 pacijent monitora, spirometra i 5 pulsnih oksimetara za Opštu bolnicu u Senti.

Pulsni oksimetar. Foto: B92

Unilever je obezbedio 3.496 boca sredstva za dezinfekciju – domestosa, kao i kofe i džogere u vrednosti od 1.342.280 dinara. Ova donacija biće iskorišćena za dezinfekciju zdravstvenih ustanova koje su najviše pogođene korona virusom, 14 sigurnih kuća i nekoliko udruženja građana.

PSR Engineering Solutions izdvojio je 318.600 dinara za nabavku jednog pacijent monitora, dok je iznos od 112.000 dinara, koji će takođe biti usmeren na kupovinu pacijent monitora, obezbedio Zoran Kuljača.

U toku je i realizacija donacije kompanije Marbo Product u iznosu od 100.000 dinara za nabavku kombinezona i zaštitnih rukavica za mikrobiologiju KC Srbija, a ovoj službi doniran je i računar od strane jedne IT kompanije.

Članica Srpskog filantropskog foruma, UniCredit banka, izdvojila je 50.000 evra za nabavku neophodne opreme i materijala za bolnice, dok je kompanija Delhaize u istu svrhu  donirala 6.000.000 dinara. Pored novčane donacije za nabavku sredstava za zdravstvene ustanove, kompanija Delhaize obezbedila je i donaciju u robi za Roditeljsku kuću „Zvončica“ i Opštu bolnicu Kikinda.

Fond B92 i Srpski filantropski forum, samo tokom prvih desetak dana ove akcije, uspeli su da animiraju donatore uz pomoć kojih su realizovane donacije u iznosu preko 100 miliona dinara. Ove organizacije svakodnevno rade na prikupljanju sredstava, nabavci i isporuci neophodne opreme, a na nedeljnom nivou nastaviće da  izveštavaju javnost o postignutim rezultatima.

Svi donatori koji su u mogućnosti da pomognu u borbi protiv korona virusa mogu se javiti putem e-mail adresa fond@fondb92.org i  office@filantropskiforum.com, kao i na telefon +381 60 40 50 492.
Click