NAJAVE


23. February 2023.DruštvoKulturaVreme

Maksim Rizanov, britansko-ukrajinski violista i dirigent, i Gudači Svetog Đorđa održaće humanitarni koncert posvećen ugroženima ratom u Ukrajini – dobar i pravi način da se pokaže solidarnost sa ljudima u nesreći. Na početku rata održao je humanitarni koncert i u Budimpešti.

21. February 2023.Društvo

U subotu 25.02.2023 godine u 14:30 h sa Trga Nikole Pašića kreće još jedna Beogradska Kritična masa.

21. February 2023.Kultura

U četvrtak, 23. februara 2023. godine u 19 h, u galeriji “Endžio HAB” u ulici Dobračina 4, biće otvorena izložba vizuelnog umetnika Fidana Bejtullahua iz Prištine pod nazivom “Embrace/Zagrljaj”. Na izložbi će biti prikazana dela koja je Fidan stvarao tokom boravka na umetničkoj rezidenciji u Beogradu koju je organizovao Hartefakt.

6. February 2023.DruštvoVreme

U Domu omladine počinje ciklus tribina o državi iz koje je potekla sadašnja Srbija, na kojima će mladi istraživači, neopterećeni ni Jugoslavijom ni ratom u kome je nestala, analizirati njene dobre i loše strane. Očekuje se da ćemo na kraju svi nešto naučiti.

20. January 2023.KulturaPeščanik

Izložba “Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću” otvorena je u Užicu 3. novembra 2021. u Narodnoj biblioteci Užice, kao deo pratećeg programa Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Autorke izložbe su: Ružica Marjanović, Milena Stričić, Gordana Danilović, Snežana Cvetković i Ljiljana Smiljanić. Realzicaija izložbe: Užička književna republika, dizajn: Miroslav Vergović.

26. December 2022.Društvo

Jasno je da praznici i proslave mogu da budu i vreme radosti i vreme stresa. No, kraj godine nije samo praznično vreme, već je i vreme kada prirodno razmišljamo o godini za nama i onoj koja sledi.

17. December 2022.Kultura

U okviru projekta Kultura za demokratiju, Hartefakt je raspisao nov poziv za dostavljanje predloga projekata za realizaciju kulturnih i umetničkih projekata.

14. December 2022.Kultura

Proglašenje pobednika/ce jedanaestog po redu Konkursa za najbolji savremeni angažovani dramski tekst biće održano u četvrtak 15. decembra u 12.00 č u Hartefakt Kući (Bulevar Despota Stefana br. 7). Žiri u sastavu Biljana Srbljanović, Novica Antić i Vedrana Božinović će prisutne upoznati sa razlozima izbora pobedničkog teksta, a dramu će u formi scenskog čitanja izvesti glumci i glumice.

7. December 2022.DruštvoKultura

U Narodnom muzeju Srbije se u četvrtak, 8. decembra 2022. u 13 časova, simbolično na dan početka interniranja u Jevrejski logor Zemun 1941. godine, svečano otvara izložba „Logor na Beogradskom sajmištu(1941-1944)” u organizaciji Memorijalnog centra „Staro sajmište“.

7. November 2022.KulturaNovosti

Samom činjenicom da ćemo u javnom prostoru latinicom i ćirilicom moći ispisati nazive dvaju programa, “Srbija u fokusu” i “Ukrajina u fokusu”, normaliziramo nešto što je potrebno našem društvu, koje prebrojava postotke manjine da bi odlučilo smije li biti postavljena ploča na njenom pismu.