Roberto Saviano: Mafija se krizi već prilagodila, sada posuđuje novac bez kamata

26. April 2020.
Deo intervjua novinara i pisaca, autora knjige “Gomorra” Roberta Saviana, objavljenog na Večernji.hr.
Roberto_Saviano_2011-01
Roberto Saviano. Foto: International Journalism Festival from Perugia, Italia / flickr / CC 2.0

Koronavirus može izazvati i socijalnu eksploziju. Ljudima koji neće imati što jesti pomoći će mafija. Kako to spriječiti?

To se već događa. Kriminalne organizacije već se brinu o troškovima za kupnju hrane u najsiromašnijim četvrtima gradova, posuđuju novac. U Napulju je tužiteljstvo pokrenulo istragu o tome i govori se o lihvarenju bez kamata. Mafija se inače ne bavi lihvarenjem, ali sada je uvela posuđivanje novca bez kamata i tako se riješila lihvara. Posudi vam, primjerice, 5000 eura i želi da joj to bude vraćeno bez kamata. A lihvar vam daje novac i traži da mu se u kratkom roku, za dva tjedna ili najviše mjesec dana, vrati dvostruko. Dat ću vam 5000, ali mi morate vratiti 10.000 za 15 dana. Mafija, dakle, ne traži kamate, ali će jednom, prije ili poslije, zatražiti protuuslugu. Raspolagat će ljudima. Može zatražiti od vas da sakrijete nekog bjegunca ili određenu količinu droge ili jednostavno da na izborima svoj glas date određenom kandidatu koji joj je nešto obećao. Može zatražiti i da ona otvori neku tvrtku pod vašim imenom. To se već događa, ne samo u Napulju, Palermu ili Bariju, već i na periferiji Milana i Torina. Čovjek možda i ne primijeti da je upao u klopku mafije. Jer, dakako, ne dolazi vam novac ponuditi šef mafije, već vi znate gdje se obično zadržavaju lihvari. Odete tamo i dobijete novac. Kako se tome suprotstaviti? Slikovito rečeno, iz helikoptera bi trebalo bacati gomile novca. Banke bi trebale jednostavno posuđivati novac, država bi mogla davati kartice s kojima se može kupiti hrana itd. Temeljno je tako intervenirati. A postoji i problem poduzeća. Njima također treba odmah pomoći jer je mafija već pripremila plan kako će “pojesti” tvrtke u teškoćama.

Kakva je povezanost talijanske mafije sa srpskom i crnogorskom, a znamo i da je jedan od najvećih narkotrafikanata u svijetu bio Darko Šarić (u ožujku 2014. Šarić je uhićen i 2018. u Beogradu osuđen na 15 godina zatvora)?

Darka Šarića znam. Švercao je najveću količinu kokaina u povijesti. Crna Gora je apsolutni partner talijanskih kriminalnih organizacija. Talijanski mafijaši u bijegu pred talijanskom pravdom odlaze tamo na odmor, Crna Gora je pod velikim utjecajem talijanske mafije. Srbija manje, jer ona ima jaku mafiju. Srpska je mafija pri samom vrhu svjetskih mafija. Prisutna je jako u Amsterdamu, Francuskoj, Njemačkoj. Nešto manje u Italiji gdje je povezana s tamošnjom mafijom, ali pod talijanskim upravljanjem. No, treba reći da su odnosi između talijanskih i srpskih kartela odlični i cvjetaju. Prije svega u trgovini oružjem i heroinom. Ne, primjerice, prostitucijom, kojom se talijanska mafija ne bavi već više desetljeća, ali u Italiji njome upravlja albanska mafija. Tako ni srpska mafija više ne organizira prostituciju. To sada čine Moldavci. Može se reći da su talijanska i srpska mafija blizanci.

Pročitajte više na Večernji.hr.

Click