Prored – Zajednički Vukovar (VIDEO)

17. March 2024.
Vukovar je danas grad koji mnogi napuštaju u potrazi za poslom i boljim životom. Miloš u dobi od 41. godine također napušta Vukovar. Njegov razlog nije ekonomski. On zadnjih godina već zarađuje na privremenom radu u Njemačkoj, skrbeći za suprugu i dvojicu sinova u Vukovaru. Sada su odlučili. Cijela obitelj seli u Njemačku. Natjerani su na odlazak zbog međuetničkog incidenta u kojem su stradala oba njihova 15-godišnja blizanca. 
VIDA a
Foto: Snimak ekrana youtube kanala VIDA

Izvor: VIDA

“Bukvalno si nateran da napustiš grad i verujem da će mnogima iskrivljenog mozga biti i drago što mlade porodice napuštaju ovaj grad”, ističe Miloš Nikić, otac dva pretučena 15-godišnja blizanca.

Na Badnju večer 6. siječnja Miloševa dva sina izašla su s društvom iz fast fooda u centru Vukovara. Nedaleko na mostu Žana Mišela Nikolijera napala ih je skupina pripadnika Bad Blue Boysa Vukovar. Razlog napada bio je taj što su Miloševi blizanci pričali ekavicom. Ostala djeca su hrvatske nacionalnosti i kolateralne su žrtve etničkog napada.

“Noć kada se to desilo, sin me je bio nazvao, kaže tata ajde dođi do grada, istukli su nas. Radi se o tome da su moja deca pripadnici srpske nacionalne manjine zajedno sa hrvatskom decom. Moji dečaci su zajedno sa njima od prvog, sa nekima i od vrtića. Oni se zajedno druže, jedni kod drugih spavaju, svoje probleme jedan drugom govore, svoje probleme zajedno rešavaju. To je grupa mladića koja je zajedno odrasla. Autom sam došao ovde baš, tu smo se baš strelili, ovde kroz ovaj prolaz. Tu sam njih dvojicu ugledao, gde turaju i gde nam prilaze. Demolirana lica, krvavi, jednom oko i usta, uvo, raspuknuto. Jednog od njih dvojice su uzeli, njih dvojica, i podigli ga ovde preko ove ovde ograde, gde su pokušali da ga čak i prebace dole u Vuku. A to je, naravno, prvi mjesec znamo kakva je temperatura vode. Tu se on iščupao njima, ispod im se provukao. Tu ovde dole ispod bankine, kad su djeca bila popadala, tu su ih udarali nogama još. Dok su bili u nesvesti. U ovome gradu vladaju neke strukture koje žive u prošlosti dubokoj. Večito se povlači to neko nacionalno pitanje. On je ovakav, on je onakav, njima odgovara da uvijek imaju lov na veštice, da uvek pale neke lomače, da sade neka drva, neke vrbe. Dok se to ne promeni, ovakve stvari, nažalost, će se događati”, objašnjava Miloš Nikić.

Nekoliko dana nakon incidenta uhićena su petorica Bad Blue Boysa Vukovar. Huligani u dobi između 20 i 24 godine nanjeli su teške tjelesne ozljede šestorici 15-godišnjaka. Dvojca napadača su, navodno, sudjelovala u sukobu s navijaćima AEK u Grčkoj. Nekoliko njih odranije ima više kaznenih prijava zbog navijačkog nasilja.

“Te večeri nisu istukli samo djecu. Istukli su i nas, roditelje. Istukli su Vukovar”, istakla je jedna majka učesnica protesta.

Tjedan dana nakon napada, roditelji pretučane djece organiziraju prosjed protiv nasilja. Nasilni incidenti u Vukovaru su uglavnom vezani uz pripadnike navijačkih skupina. Nerjetko stradaju djeca. Na zadnji incident reagiralo je i 39 ženskih udruga iz Hrvatske. Istaknule su da je riječ o napadu iz mržnje po nacionalnoj osnovi. Okupljeni roditelji žele grad koji je siguran za njihovu djecu, grad tolerancije među svim nacionalnostima.

Celu emisiju pogledajte u nastvku.

 

Click