Okrugli stol o sudbini nestalih

3. February 2024.
Hrvatska još traga za 1803 nestale osobe. Proces pronalaska dugotrajan je, a prije svega ovisi o kvalitetnim informacijama. Poziv da se jave svi koji išta znaju o nestalima upućen je i s okruglog stola održanog u Osijeku.
timon-studler-ABGaVhJxwDQ-unsplash-1280x853
Foto: Timon Studler/Unsplash

Izvor: HRT, Radio Osijek

Hrvatska traga za 1803 nestale osobe od kojih potražuju lokacije ukopa za 394 nestale osobe dok je nepoznata sudbina 1409 osoba. Proces pronalaska nestalih složen je i ovisi o kvalitetnim informacijama o dobroj suradnji svih čimbenika koji se bave tim pitanjem. Članovi obitelji nestalih čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, ekshumirani ili identificirani često se osjećaju zanemareno i zaboravljeno. Mnogi koji su tragali za svojim nestalima u međuvremnu su i preminuli.

Marija Lovrić iz Osijeka za posmrtnim ostacima svoga supruga odvedenog i ubijenog u Osijeku prije 33 godine još uvijek traga. Iako su počinitelji otkriveni i osuđeni, tijelo bačeno u Dravu do sada nije pronađeno. Okrugli stol okupio je predstavnike različitih institucija, medija, te članove obitelji nestalih kako bi razmijenili informacije i doprinijeli potrazi za nestalim. “Važna nam je razmjena informacija. Hoćemo sagledati situaciju iz perspektive obitelji, institucija i udruga za ljudska prava”, rekla je Vesna Teršelić voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. “U Documenti sudjelujemo u pripremi prijedloga izmjena Zakona o nestalim osobama. Ono što želimo veća je transparentnost, posebno o identificiranim osobama”, rekla je Teršelić i dodala da već duže traže objavu knjige nestalih “jer je ona važna za obitelji koje željno očekuju podatke. Ova susret prilika je da uobličimo naše prijedloge”, istaknula je Teršelić.

“Ministarstvo hrvatskih branitelja odazvalo se kako bi predstavilo temeljno načelo u traženju, a to je humanitarno”, rekla je Višnja Bilić, načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja. “Za nas je izniman doprinos da nas kontaktirju i jave se obitelji koje nisu dale krvne uzorke za potrebe identifikacije kako bi doprinijeli otkrivanju njihovih najbližih. Nažalost protek vremena nam je veliki neprijatelj,” dodala je Bilić. Odgovarajući na novinarsko pitanje o suradnji Republike Srbije na pronalasku nestalih Bilić je istaknula “da iako Hrvatska potražuje cijele skupine nestalih i nasilno odvedenih na cijelom području Hrvatske kao i povratak dokumentacije iz vukovarske bolnice. Osim toga“, rekla je da od Srbije potražuju i informacije o mogućim mjestima ukopa na području te zemlje. “Nažalost, te informacije već tri desetljeća nismo dobili”, zaključila je Teršelić.

 

Tekst je prenet sa portala HRT.

Click