Identificirani ostaci pet osoba srpske nacionalnosti stradalih u Hrvatskoj

3. July 2022.
U Vinkovcima, Selinama, Kninu, Šibeniku i Petrinji ekshumirani su posmrtni ostaci petero osoba stradalih tokom rata u Hrvatskoj, većinom u "Oluji", čija je identifikacija obavljena u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.
wesley-tingey-snNHKZ-mGfE-unsplash
Ilustracija. Foto: Wesley Tingey / Unsplash

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka pet osoba srpske nacionalnosti stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u periodu 1991-1995. godine na području Hrvatske. Posmrtni ostaci ekshumirani su u Vinkovcima, Selinama, Kninu, Šibeniku i Petrinji, a identificirani su metodom analize DNK javlja agencija Tanjug.

Kako nam je kazala Maja Vasović iz Komisije za nestala lica, većinom se radi o stradalima u akciji „Oluja“.

– Radi se o licima čija rodbina živi u Srbiji. Prema dogovoru o monitoringu koji je postignut još 2001. godine o ekshumacijama i identifikacijama za koje Srbija iskaže legitiman interes naša delegacija bi prisustovala i ekshumacijama i identifikacijama kad god su u pitanju lica sa lokacija gde su sahranjena tela stradalih u Bljesku i Oluji. Ali, pre tri do četiri godine Hrvatska je jednostrano promenila tu praksu i sada nas isključivo zove na monitoring identifikacija kada su u pitanja lica čije su porodice izbegle u Srbiju i sada žive u toj državi. Kada se identifikuju lica čija rodbina živi u Hrvatskoj, oni nas više ne zovu. Koliko znamo, ekshumacije se vezano za lica srpske nacionalnosti više ne rade, nego samo za one hrvatske nacionalnosti – kaže Maja Vasović za Novosti.

Sahrana će biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica, navodi se u saopćenju Komisije za nestala lica Republike Srbije.

Komisija ističe da je od početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Prema podacima Komisije kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2022. godine, iz registriranih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mjesta, ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriju Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci više od 985 identificiranih žrtava predani su porodicama radi sahrane.

“Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih”, dodaje se u saopćenju Komisije za nestala lica.

Prema zadnjim informacijama, Hrvatska traži još oko 1860 osoba od kojih je njih nešto manje od 50 posto srpske nacionalnosti.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click