Novinarka Slađana Jašarević, nakon Dodikovog napada na nju i BN: Ovo je prešlo svaku granicu

1. October 2021.
Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još jednam je izvrijeđao BN televiziju i novinare ove medijske kuće, ulazeći u direktni sukob sa novinarkom Slađanom Jašarević.
sladjana j
Slađana Jašarević. Foto: Snimak ekrana N1/Buka

Izvor: Buka

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare člana Predsjedništva BiH, došlo je do verbalnog sukoba između Milorada Dodika i novinarke BN Televizije Slađane Jašarević, koja je na kraju napustila pres konferenciju.

Prije njenog pitanja, Dodik je više od 15 minuta govorio o BN televiziji, optuživši njihove novinare da su izmislili aferu “Kiseonik”, da su izdajnici RS, te da im “ništa nije sveto”.

Na to je reagovala novinarka BN televizije.

„Dakle, sada vas lično upozoravam da je ovo poslednji put da se tako obraćate kada je u pitanju BN televizija. Ja sam član porodice poginulog borca, a vi ste u ratu švercovali cigarete. Vi ste obični švercer i ratni profiter. Vi ‘gulite’ ovaj narod, zarađujete na njihovom zdravlju, da li vas je sramota?“, rekla je novinarka Slađana Jašarević.

Nakon toga, uslijedila je i reakcija Milorada Dodika.

„Vidite da ovi s BN-a nisu normalni. Ti (novinarka op.a.) si veliki izdajnik, kao i tvoja televizija. Vaša televizija je dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv RSa i naravno da ste instruisani da radite ovo što radite. Najveći zlotvori u RS je BN“, rekao je Dodik

Tim povodom, razgovarali smo sa novinarkom Slađanom Jašarević o svemu šta se desilo juče na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

Slađana, koja se direktno suprotstavila brutalnim napadima Dodika, kaže da ovakvi istupi Dodika nisu ništa novo.

„Milorad Dodik se već godinama tako ponaša i tako odnosi prema novinarima BN televizije. Ja mogu da razumijem da se nekom nešto ne sviđa, da ne pratite neki program, ali ne možete napadati i ne smijete vrijeđati. Ovo je jednostavno prešlo svaku granicu“, rekla je ona za BUKU.

Kako kaže, nakon onog što se desilo, teško je objasniti kako se čovjek osjeća.

„Ne mogu reći da se osjećam poniženo, jer ni jedna takva riječ Dodika mene ne može poniziti. Ali, prorade vam emocije, dođete do granice kad kažete da je dosta. Ne može on samo govoriti šta mu padne na pamet, a da se mi svi pravimo ludi i ćutimo. Osjetila sam potrebu da ustanem i da mu kažem ono što sam trebala davno reći. Ali sam se stalno vodila nekim principima kućnog vaspitanja, nisam se htjela spuštati na taj nivo… Ali, ovo je bilo previše“, kaže Jašarević.

Ona se osvrnula i na mnogo veće probleme koje sa sobom može donijeti ovakvo ponašanje prema novinarima.

„Problem je da postoji dosta povodljivih ljudi, psihički labilnih i ko garantuje da meni sutra neko neće doći u redakciju ili moju kuću i baciti mi bombu, napasti me, jer je to rekao njegov predsjednik, jer je on to tako protumačio. Ko garantuje da neko neće tako nešto uraditi da bi dobio posao, jer misli da će se tako dodvoriti Dodiku koji mu to može srediti. To je problem. Nije više problem što ćemo se mi nositi sa napadima da smo izdajnici, ovakvi ili onakvi. Sad je došlo u pitanje da će sutra bilo ko ponesen tim zanosom početi da se fizički obračunava sa nama i sa našim porodicama. Znate li koliko kolega ima djecu za koju strahuju zbog svega ovoga“, kaže ona.

Objašnjava da ne osjeća strah, već samo bijes.

„Moguće da neke kolege zaista osjećaju i strah od toga šta će biti“, rekla je ona i dodala:

„Dosta kolega mi je privatno dalo podršku, ali javno iz RS ni jedan medij mi nije dao podršku. Ovdje postoji strah, čisti interes i ono ‘ne bih ja da se miješam’. A sutra će, nedajbože, i oni doći na red kad se završi sa nama.“

Članak je prenet sa portala Buka.

Click