Na današnji dan prije 30 godina ubijena je porodica Zec. Aleksandra Zec je imala 12 godina

8. December 2021.
Zagrebačka porodica Zec - otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kći Aleksandra - likvidirana je vatrenim oružjem u noći na 8. decembar 1991.
large_zec
Foto: portalnovosti.com/tomasevic-na-komemoraciji-obitelji-zec

Izvor: Buka

Taj zločin su počinili pripadnici specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, tzv. Merčepovci, koji su nešto iza 23 sata, 7. decembra došli ispred kuće porodiceZec na Trešnjevci te prilikom bijega hicima u leđa usmrtili 38-godišnjeg Mihajla Zeca.

Mariju i Aleksandru, koje su svjedočile ubistvu, odveli su kombijem do Adolfovca gdje su ubijene, a planinarski dom kasnije je izgorio.

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice– Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubistva, ali na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali advokata, a što su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi “izbačeni”, te su oni oslobođeni.

Pravosuđe nije procesuiralo počinioce zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30.aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima s hrvatske strane.

Nakon puštanja na slobodu, Suljić i Hodak nastavili su puniti novinske stupce skandalima vezanim uz kriminal, dok je Siniša Rimac postao jedan od tjelohranitelja pokojnog Gojka Šuška i dogurao do čina pukovnika Hrvatske vojske. O Mikoli se dugo ništa nije čulo, jer je otišao u Hercegovinu, dok je Suzana Živković potpuno nestala.

Siniša Rimac je 30. maja 1995. primio orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu iz ruku tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. U dijelu javnosti to je shvaćeno kao afirmacija tog nedjela i poželjni način ponašanja.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas će na Sljemenu odati počast Aleksandri Zec i njenim roditeljima, kao prvi predstavnik Grada Zagreba u posljednjih trideset godina.

Gradonačelnik će učestvovati u programu komemoracije koju organizuju Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće povodom tridesete godišnjice ubistva porodice Zec, i to s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom vlade RH, Miloradom Pupovcem, predsjednikom SNV-a, kao i s ljudskopravaškim aktivistima i aktivisticama koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mjesto.

Članak je prenet sa portala Buka.

Click