Borba za vazduh u Boru zbog kompanije Zi Đin, građani bez reakcija na zagađenje

7. November 2020.
Kako bi edukovali građane i posvetili pažnju problemu aerozagađenja, srednjoškolci iz Bora pokrenuli su inicijativu “Mladi protiv aerozagađenja”. Grupu čine srednjoškolci koji žele da edukuju građane o ugroženosti životne sredine. Bor, je inače, visoko pozicioniran kada je reč o aerozagađenju, a problem je kulminirao nakon što je kineska kompanija “Zi Đin” preuzela RTB Bor.
image00001
“Zi Đin” Bor. Foto: Media & reform centar Niš

Neformalna grupa “Mladi menjaju” okupila se početkom septembra prošle godine.

“Dobili smo podršku Crte za realizaciju projekta koji je i dan danas inicijativa ‘Mladi protiv aerozagađenja’, a koja je aktivna od februara ove godine. U sklopu inicijative krenuli smo sa realizacijom aktivnosti u martu, ali je zbog epidemiološke situacije projekat pretrpeo razne izmene”, kaže jedan od članova ove grupe Ilija Đuričić.

Zbog pandemije su se odlučili za drugi vid rada. U septembru i oktobru realizovali su dva intervjua. Prvi je sa eskpertom za zaštitu životne sredine Toplicom Marjanovićem o uticaju aerozagađenja na životnu sredinu, a drugi je sa doktorkom Slavicom Vučković o uticaju aerozagađenja na zdravlje ljudi.

“Marjanović je nagovestio da je aerozagađenje itekako bitan problem, ne samo za Bor, već i za čitavu Srbiju, jer aerozagađenje koje emituje RTB danas se prostire i van Bora u velikom radijusu. Posledice ovoga ne trpimo samo mi, već i ljudi koji žive u okolnim mestima. Od dr Vučković, smo doznali da aerozagađanje ima veliki uticaj na građane Bora, mnogo više je dece sa oboljenjima pluća nego u ostatku Srbije, astme, kao i da je stopa smrtnosti veća, ali i to da je procenat oboljevanja od raka mnogo veći nego u ostatku Srbije”, kaže Đuričić.

Smederevo veliki problem, u Loznici najavljeno otvaranje rudnika

Iz neposrednog razgovora sa aktivistima iz Smedereva Đuričić je saznao, kako kaže, da je Smederevo, otkako je topionica u “Zi Đinu” zaustavljena i otkako više nemamo prekomernog zagađenja, najzagađeniji grad u Srbiji, i to višestruko zagađen.

“Pitam se kako će izgledati Loznica pošto je najavljeno otvaranje rudnika, i mislim da će Loznica uskoro da se nosi sa problemom aerozagađenja koji je prisutan u Boru i Smederevu. Što se Beograda tiče, i on je sam po sebi problem. Bio je pozicioniran i na prvom mestu kao najzagađeniji grad u jednom trenutku”, kaže Đuričić.

Najgore stanje je tamo gde je industrija, ističe Đuričić, ali dodaje da postoji problem u Valjevu gde se javlja aerozagađenje u toku zime, kada je grejna sezona i na tome takođe treba poraditi.

Ilija Đuričić

“U industrijskim gradovima je prisutno tokom cele godine i on je višestruk, jer imamo povećan sumpordioksid, ali i povećanje PM 2.5 i PM 10 čestica. Naglasiću samo da je u septembru bilo ogromno prekoračenje sumpordioksida u Boru koji je iznosio preko 3000 mikrograma po metru kubnom”, kaže Đuričić.

Građani Bora su nezadovoljni problemom aerozagađenja, ali kako kažu iz grupe, ono što je problem je što nema njihove reakcije.

“Zašto građani ne reaguju i šta je to što ih sprečava da se bore za svoj život i život svoje dece?”, pita se Đuričić i dodaje da skoro 5000 građana radi u RTB-u i da samim tim polovina građana Bora zavisi od RTB-a odnosno “Zi Đina” danas.

“Najveći problem predstavlja to radno mesto u “Zi Đinu”, ali ja bih pozvao građane Bora da razmisle da li je bitniji njihov život ili radno mesto u ovoj fabrici”, kaže Đuričić.

Đuričić navodi da su pokrenuli konkurs na temu zagađenja koji je počeo ove nedelje, a koji je otvoren do 25. novembra.

“Učesnici konkursa će moći da pošalju kreativne radove koji mogu biti u literarnoj formi ili kreativne ideje koje opisuju temu aerozagađenja u Boru. Najboljim učesnicima u kategorijama biće podeljene simbolične nagrade koje će odrediti stručni žiri”, ističe Đuričić.

Do završnice aktivnosti, odnosno performansa u gradu koji su planirali, nije došlo zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom, te su ovu aktivnost pretvorili u najavljeni konkurs.

Ovu i ostale aktivističke priče možete pronaći na sajtu promeni.rs.

Click