Maske nisu beskorisne, bez obzira na Nestorovića

16. Oktobar 2020.
Osoba na koju se u Fejsbuk objavi pozvao pulmolog dr Branimir Nestorović nije naučnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD, već novinar iz Vašingtona. Istraživanje CDC na koje se taj novinar pozvao u svom blogu nije se bavilo efikasnošću maski u borbi protiv korona virusa, već time kako bliski kontakti sa zaraženima i boravak u kafićima i restoranima utiču na širenje virusa. Ipak, mnogobrojni tabloidi u Srbiji preneli su dezinformaciju.
nestor.png

“Naučnik iz CDC, maske ne deluju”, ocenio je kratko Nestorović na Fejsbuku i priložio Tviter link do bloga vašingtonskog novinara Džordana Šanktela.

Samo nekoliko časova kasnije, većina portala u Srbiji pretočila je Nestorovićevu objavu u “vest” u kojoj se tvrdi da “istraživanje CDC ukazuje na to da nošenje maski ni na koji način ne umanjuje šansu da se pojedinac zarazi koronom” kao i da “studija dovodi do saznanja da se desetine hiljada Amerikanaca svakodnevno zaražavaju koronom uprkos nošenju maski”.

Sve je to daleko od činjenica.

Šanktel, koji je, dakle, novinar a ne naučnik sa Američkog instituta, napisao je blog u kojem je rezultate istraživanja CDC (Center for Disease Control and Prevention) izmestio iz prvobitnog konteksta i ušuškao ih u narativ koji ide u prilog njegovoj priči o beskorisnosti, pa čak i štetnosti nošenja zaštitnih maski u borbi s kovidom.

Istraživanje CDC, na koje se Šanktel poziva, uopšte se nije bavilo efikasnošću maski u borbi protiv korone, već time kako bliski kontakti sa zaraženima, kao i boravak u kafićima i restoranima, utiču na širenje virusa.

Rezultati studije pokazali su da su “odlasci na mesta gde se konzumiraju hrana i piće direktno povezani sa širenjem virusa” i zato ih CDC označava kao važne faktore rizika. Iz tog Instituta savetuju da se pažljivo razmotri odlazak na mesta gde je teško držati socijalnu distancu i nositi masku.

“Ventilacija i intenzitet protoka vazduha mogu uticati na prenos virusa, čak i ako se mere socijalnog udaljavanja i upotreba maske primenjuju u skladu s aktuelnim smernicama. Maske se ne mogu efikasno nositi dok jedete i pijete, za razliku od kupovine i mnogih drugih aktivnosti u zatvorenom prostoru koje ne isključuju upotrebu maski”, navodi se u nalazima istraživanja.

Ovu dezinformaciju preneli su portali : Blic, Novosti, Informer, Kurir, Alo, Objektiv, Republika, Telegraf, Srpski Telegraf, Mondo, Espreso i drugi.

Članak je prenet sa portala Istinomer.

Članak je prenet sa portala Istinomer.

Share