SASTANAK SA TUŽIOCEM U JAGODINI: Na dan obeležavanja Pantićeve smrti, članovi Komisije za istraživanje ubistava novinara sa zvaničnicima

10. June 2024.
PREDSTAVNICI Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić i Živojin Rakočević sastaće se u utorak, 11. juna, sa višim javnim tužiocem nadležnim za slučaj ubistva našeg dopisnika Milana Pantića. Tog dana biće obeležena dvadesettrogodišnjica Pantićeve smrti pomenom na groblju i odavanjem počasti ispred biste i na ulazu u zgradu, u kojoj je naš kolega živeo i gde je ubijen.
milan-pantic
Milan Pantić

Izvor: Novosti

U podne će biti dodeljena nagrada za novinarsku hrabrost koja nosi Pantićevo ime novinarki RTS-a Slađani Zarić, u prostorijama Narodne biblioteke “Radislav Nikčević”, a nakon toga održaće se otvoreni sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu sa medijskim radnicima i novinarima i novinarkama koji doživljavaju pretnje i nasilje u lokalnoj sredini.

Kako objašnjavaju u Stalnoj radnoj grupi, cilj je direktna razmena iskustava žrtava nasilja i pretnji sa predstavnicima institucija radi unapređenja komunikacije, uspostavljanja poverenja, povećanja osetljivosti na slučajeve nasilja i unapređenje funkcionisanja institucija.

Sastanku Stalne radne grupe će pored predstavnika tužilaštva iz Jagodine i Paraćina, koji pokrivaju Ćupriju i Despotovac, i MUP-a, prisustvovati i advokatica Kruna Savović iz NUNS-a, Olja Milošević iz UNS-a, Veran Matić i Saša Mirković iz ANEM-a, kao i Miroslav Janković iz misije OEBS-a u Srbiji.

Razgovaraće se o slučajevima iz evidencije Republičkog javnog tužilaštva, kao i o radu SOS Sigurne linije za prijavljivanje pretnji i ugrožavanje bezbednosti novinara. Ovakvi sastanci su do sada održani u Beogradu, Nišu, Pančevu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Čačku, Šapcu, Vranju i Zaječaru, uz prisustvo više od 200 učesnika.

 

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click