I dalje se ne znaju ubice Milana Pantića

26. May 2020.
O Pantićevom ubistvu svedočilo 17 ljudi, a ni posle 19 godina se ne znaju naručioci smrti i egzekutori novinara "Novosti". Tužilaštvo vodi istragu protiv nepoznatog počinioca, formirano 18 predmeta.
milan-pantic2_1465654031.542x371

Od donošenja naredbe o sprovođenju istrage povodom smrti dopisnika “Večernjih novosti” Milana Pantića, pre dve godine, saslušano je 17 svedoka za koje se pretpostavljalo da bi mogli da imaju izvesna saznanja o ovom krivičnom delu, kaže za naš list viši javni tužilac u Jagodini Radoslav Vučković.

– Formirano je 18 predmeta radi sprovođenja posebnih dokaznih radnji, predviđenih Zakonikom o krivičnom postupku, kao i tri predmeta sa zamolnicom za pružanje međunarodne pravne pomoći – kaže tužilac Vučković.

On dodaje da je u saradnji sa Policijskom upravom u Jagodini, kao i radnom grupom Direkcije policije pri MUP, nastavljeno prikupljanje dokaza radi rasvetljavanja svih okolnosti izvršenja ovog teškog i društveno naročito opasnog krivičnog dela, a radi stvaranja mogućnosti da se krivični postupak okonča pravnosnažnom presudom i pravednom kaznom.

Više javno tužilaštvo u Jagodini donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatog učinioca 30. januara 2018. godine zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistva. Naš novinar, dopisnik iz Jagodine Milan Pantić ubijen je u hodniku, ispred svog stana, 11. juna 2001. Pre tri godine, Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, izjavio je da su u Komisiji ubeđeni kako je motiv bila pljačkaška privatizacija o kojoj je Pantić pisao, a u kojoj je više osoba primilo milionsko mito. I ova afera je, baš kao i Pantićeva egzekucija, ostala bez sudskog epiloga.

Kako je Matić tada istakao, predmeti u vezi sa tom privatizacijom nalaze se u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i u Tužilaštvu za organizovani kriminal, a tokom cele istrage bilo je mnogo propusta i opstrukcija koji su je remetili.

Nagrada “Milan Pantić”, koju su ustanovile “Večernje novosti” u znak sećanja na svog dopisnika, ovog juna biće dodeljena 19. put. Tradicionalno, ona se uručuje na dan njegovog ubistva u Narodnoj biblioteci u Jagodini, posle pomena na Gradskom groblju i polaganja cveća na mestu ubistva i na spomen-bisti Pantiću na trgu koji nosi njegovo ime.

Konkurs traje do 30. maja, a odluku o dobitniku nagrade doneće petočlani žiri, koji čine predstavnici redakcije “Novosti”, novinarskih udruženja, porodice Pantić i lokalnog medija iz Jagodine. Predlozi se šalju na mejl pr@novosti.rs ili na adresu Kompanija “Novosti”, Trg Nikole Pašića 7, Beograd, sa naznakom “Za konkurs MILAN PANTIĆ”

DOSADAŠNjI DOBITNICI

NAGRADU “Milan Pantić” do sada su dobili novinari: Jugoslav Ćosić, Živojin Rakočević, Mišo Ristović, Nikola Vrzić, Vladimir Mitrić, Zagorka Uskoković, Dragana Zečević, Darko Dimitrijević, Branko Stanković, italijanski novinar Rikardo Jakoni, Aleksandra Belić, Andrija Igić, Ivan Radulović, Sofija Babović, Nemanja Jovanović, Zorica Gligorijević, Dragana Sotirovski, TV PULS iz Šilova na KiM i američki novinar Džeremi Skejhil.

Članak je prenet sa Novosti.

Click