Ruska novinarka optužena za diskreditaciju vojske upućena u psihijatrijsku bolnicu

5. July 2022.
Ruska novinarka Marija Ponomarenko, koja je u aprilu pritvorena u Sankt Peterburgu zbog optužbi za diskreditaciju ruskih oružanih snaga u objavama na društvenim mrežama o ratu u Ukrajini, prebačena je u sibirsku psihijatrijsku bolnicu, izvestio je njen advokat 2. jula.
07520000-0aff-0242-2128-08da3a43847f_cx0_cy48_cw0_w1597_n_r1_st_s
Marija Ponomarenko gestikulira iz sudske ćelije 20. maja 2022. Foto: Radio Slobodna Evropa

Advokat Sergej Podolski rekao je da će Ponomarenko biti na posmatranju u Altajskoj kliničkoj psihološkoj bolnici 28 dana. Ponomarenko, koja živi i radi u gradu Barnaulu u regionu Altaja i majka je dvoje male dece, prebačena je iz Sankt Peterburga u Barnaul krajem prošlog meseca.

“Danas sam otišla tamo i predala paket za nju”, rekla je novosibirska aktivistkinja Jana Drobhohod za Radio Slobodna Evropa. “Nije dozvoljeno da prima pisma ili posete od rodbine. Dozvoljeno joj je da se sastane sa svojim advokatima”, kazala je.

Ponomarenko se suočava sa 10 godina zatvora zbog objave u Telegramu o ruskom bombardovanju pozorišta u ukrajinskom gradu Mariupolju u kojem je ubijeno na stotine civila. Ruski zakon usvojen u martu kriminalizuje širenje “lažnih” izveštaja koji “diskredituju oružane snage”.

Članak je prenet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Click