Kako se odnositi prema radikalnim ekološkim aktivistima?

6. November 2022.
Jedna unesrećena biciklistica je umrla jer vozilo hitne pomoći nije stiglo - zbog prosvjeda ekoloških aktivista. Ton između vlade i aktivista je postao oštriji, makar ekološki aktivisti i medije optužuju za "hajku".
63624357_403
Policija - imamo pametnijeg posla nego odljepljivati aktiviste. Foto: Emily Sherwin/DW

Izvor: DW

I dok se po internetu zbijaju šale oko pitanja koje jelo će ekološki aktivisti iz „Posljednje generacije” nakon pirea od krumpira, juhe od rajčica te, kao u posljednjoj akciji u Rimu,juhe od graška baciti na neku od umjetnina, u Berlinu su stvari postale ozbiljne.

Tko je kriv za smrt biciklistice?

U jednoj bolnici je u četvrtak navečer od posljedica prometne nesreće u ponedjeljak, preminula jedna biciklistica. Neki za ovakav razvoj događaja okrivljuju upravo ekološke aktiviste iz udruge „Posljednja generacija”. Oni su naime u ponedjeljak ujutro blokirali gradsku auto cestu A100 i time, kao i u više navrata do sada, izazvali ogromne zastoje. U jednom od tih zastoja se nalazilo i specijalno vozilo berlinskih vatrogasaca koje je trebalo podići betonsku miješalicu pod kojom se nalazila nesretna biciklistica. Vozilo nije moglo doći do mjesta nesreće za što su neki optužili upravo aktiviste koji su svojom akcijom lijepljenja na asfalt i prometne znakove zaustavili promet. Ekološki aktivisti pak kažu kako specijalno vozilo nije moglo proći jer vozači u zastoju nisu formirali tzv. Protočnu traku za nuždu koja se u slučaju zastoja formira kako bi mogla proći vozila policije ili hitne pomoći.

„Besmislene akcije”

U svakom slučaju ekološkim aktivistima se više ne bave samo tabloidi nego i visoka politika. Jedan glasnogovornik vlade je u petak rekao kako se aktivisti moraju pridržavati zakona i kako svojim akcijama ne smiju ugrožavati tuđe živote. „Angažman oko klime bi nas sve morao ujediniti i zato se ne smije odvijati izvan okvira zakona”, rekao je glasnogovornik vlade Wolfgang Büchner u petak. Ostali predstavnici vlade su bili direktniji u svojoj kritici: potpredsjednik vladine stranke FDP Wolfgang Kubicki je rekao kakao su akcije „Posljednje generacije” „besmislena i protupravna djela”.

FDP-ov ministar pravosuđa Marco Buschmann je još sredinom tjedna rekao kako bi se protiv aktivista mogli primjenjivati i stroži zakoni koji ne predviđaju samo novčane nego i zatvorske kazne. Čak je i Robert Habeck, ministar gospodarstva i čelnik Zelenih, stranke koja je najmanje kritična kada su u pitanju radikalni ekološki aktivisti, rekao kako su „protestni oblici koji ugrožavaju druge pogrešni”.

Lista zahtjeva

U međuvremenu se oglasila i liječnica koja je unesrećenoj biciklistici pružila prvu pomoć koja je rekla kako je ona prvo zatražila upotrebu specijalnog vozila kako bi se pomoglo unesrećenoj ali je u tijeku pružanja pomoći odustala od toga jer je procijenila kako to ne bi pomoglo žrtvi. Drugim riječima da je i specijalno vatrogasno vozilo i došlo do mjesta nesreće, ne bi bilo upotrijebljeno.

No unatoč tomu za mnoge ostaje veliko pitanje u zraku do koje mjere smiju ići prosvjednici koji traže „ubrzanje primjene mjera za zaustavljanje klimatskih promjena” što uključuje uvođenje ograničenja brzine od 100kmh na njemačkim auto cestama kao i ponovno uvođenje subvencionirane karte javnog prijevoza od 9 eura.

Mnogi već tjednima, otkako su počele akcije „Posljednje generacije” traže oštrije mjere. Na nekim od ovih akcija policija je prosvjednika zalijepljene na asfalt morala braniti od gnjevnih vozača koji su satima stajali u zastoju. I policija je već u nekoliko navrata od politike tražila da nešto poduzme kako se ne bi trošili ionako skromni policijski resursi za akcije poput odljepljivanja prosvjednika s asfalta.

„Posljednja generacija” kao RAF?

Na čelu onih kojima su prosvjednici trn u oku je tiražni dnevnik Bild koji gotovo svakodnevno donosi neprijateljski intonirane članke o ekološkim aktivistima. U najnovijem izdanju Bild ekološke aktiviste stavlja u isti red s teroristima Crvenih brigada.

„Posljednja generacija” je u jednom priopćenju optužila medije za hajku koja se protiv njih pokrenule na neutemeljenim tvrdnjama što je Njemačka udruga novinara (DJV) odbacila. Aktivisti se također žale na sve oštriji odnos policije koja je u Münchenu desetak aktivista smjestila u pritvor do početka prosinca kako bi spriječila nove proteste. Zbog svega toga „Posljednja generacija” traži direktne razgovore s njemačkom vladom kojoj bi predstavili svoje zahtjeve. Sve dok do sastanka s vladom ne dođe, protestne akcije će se, kako je poručeno iz stožera aktivista, nastaviti.

nk(AFP)

Članak je prenet sa portala Deutsche Welle.

Click