Grupa 484: Pomoć za preko 50.000 ljudi

27. July 2020.
Grupa 484 saopštila je u nedelju da je, zahvaljujući podršci Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu dobila mogućnost da pokrene program podrške organizacijama civilnog društva koje rade sa najugroženijim društvenim grupama, ali i da pruži podršku institucijama, kao deo odgovora na izazove nastale širenjem COVID-19 u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.
484.jpg
Foto: Fondacija Vlade Divac

Saopštenje prenosimo u celini.

– Od aprila do danas pomoć i podrška su stigli do velikog broja lokalnih zajednica i kreirana je široka mreža lokalnih organizacija i volontera sa ciljem unapređenja pristupa uslugama i pružanja humanitarne pomoći onima kojima je najpotrebnija, a među kojima su i osobe sa invaliditetom, siromašni, Romi, porodice samohranih roditelja, izbeglice i migranti, osobe sa teškim hroničnim bolestima.

Paketi sa osnovnim namirnicama, zaštitnim i higijenskim sredstvima su već distribuirani za preko 50.000 ljudi, a u narednim mesecima programom će biti obuhvaćeno više od 100.000 ljudi.

Podržali smo i organizacije da u sklopu svojih aktivnosti pružaju psihosocijalne i pravne usluge kako bi se lakše prevazišle negativne posledice situacije izazvane širenjem virusa COVID-19.

Kako bismo podigli kapacitete institucija, novom medicinskom opremom i neophodnim zaštitnim i dezinfekcionim materijalima pomogli smo Institutu za radiologiju i onkologiju i Institutu za mentalno zdravlje.

Naš doprinos ovde ne prestaje. U narednom periodu ćemo nastaviti da trasiramo i učvršćujemo put solidarnosti i podrške kako bismo što adekvatnije odgovorili na izazove i, povezujući i radeći zajedno sa drugima, obezbedili pomoć onima kojima je najpotrebnija

Sa Fondacijom Katalist smo pokrenuli nekoliko kampanja solidarnosti na sajtu Donacije.rs i ovim putem želimo i da pozovemo sve čitaoce koji su u mogućnosti da svojim donacijama podrže kampanje — jer niko nije siguran, dok nisu svi zaštićeni.

Do sada podržane organizacije i institucije su: Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Centar za palijativno zbrinjavanje i palijativnu medicinu BELhospice, Biskupijski Caritas Srem, Autonomni ženski centar, Dom za decu ometenu u razvoju Kolevka, Institut za mentalno zdravlje, Institut za onkologiju i radiologiju, Fondacija Katalist (svi iz Srbije), Građanska alijansa iz Crne Gore, Crveni krst Grada Skoplja, Koalicija organizacija za mlade SEGA, LEGIS Skoplje, RAST I RAZVOJ Skoplje (svi iz Severne Makedonije).

Članak je prenet sa portala Vranjske.

Članak je prenet sa portala Vranjske.

Click