“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”

11. July 2020.
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
15944879188792_15863639299815_kbc_gracanica
Klinički centar u Gračanici. Foto: Kim/arhiva

U zajedničkom saopštenju medija i civilnog društva traži se od nadležnih u Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici i lokalnog Kriznog štaba da redovno, putem konferencija za medije, obaveštavaju javnost o pravom stanju sa obolelima od kovida-19, testiranju građana sa simptomima na virus, kapacitetima za lečenje i prijem pacijenata, te da medije ne obaveštavaju selektivno.

“Zabrinjavajuće je da, usled porasta broja zaraženih na teritoriji opštine Gračanica, kao i građana sa povišenom temperaturom koji se svakodnevno javljaju lekarima na Infektivnom odeljenju Klinike u Lapljem Selu, nadležni ne govore ništa ili selektivno biraju medije kojima će dati šture informacije”, navode potpisnici saopštenja.

Uprava KBC-a i njihovi lekari su potpuno zatvoreni prema određenim medijima. U situaciji, viskog rizika po javno zdravlje, obaveza kriznih štabova podrazumeva svakodnevno izveštavanje javnosti o trenutnoj epidemiolškoj situaciji, uključujući i preporuke mera u cilju zaštite stanovništva od korona virusa, napominje se u saopštenju.

Dalje se dodaje da su, osim pružanja zdravstvenih usluga, nadležni u KBC-u Priština sa sedištem u Gračanici, kao i njihove kolege u Mitrovici, Štrpcu, Kosovskom Pomoravlju i Pećkom okrugu dužni da putem sredstava informisanja obaveštavaju građane o epidemiološkoj situaciji, pa je u tom slučaju saradnja sa svim medijima, bez razlike, izuzetno važna.

U zajedničkom saopštenju se ističe da krizni štab(ovi) na severu Kosova prave selekciju medija koje će da obaveštavaju o informacijama u vezi sa pandemojom. Ne poziva(ju) sve medijske redakcije na konferencije za medije kada se organizuju, ne šalju im informacije u vezi sa pandemijom. Predstavnici vlasti koji su deo ovog kriznog štaba(ova), ne odgovaraju na pozive i pitanja medija čiji novinari pokušavaju da dobiju odgovore.

“Zahtevamo od nadležnih institucija, pre svega Kriznog štaba opštine Gračanica, da bez daljeg odlaganja, otpočne sa dnevnim informisanjem građana, organizovanjem redovnih konferencija za štampu ili putem saopštenja, informiše širu javnost o toku epidemiološke situacije, kao i preduzetim zaštitinim merama koje, izmedju ostalog, imaju za cilj da otklone spekulacije o broju i stanju zaraženih u većinski srpskim sredinama. Takođe, od kriznih štabova na severu Kosova zahtevamo neselektivan pristup prema svim medijskim redakcijama. Pored obaveze, u ovom trenutku odgovornost za javno zdravlje svih građana i stabilnost sistema zdravstvene zaštite mora biti najviši prioritet insititucija, što je osnovni preduslov u sprečavanju daljeg širenja virusa korona”, zaključuje se u saopštenju.

Članak je prenet sa portala Kim.

Click