Kantar preti iz zatvora: Stradaće neko nevin!

12. May 2023.
Pred Osnovnim sudom u Vranju u petak ponovo nije održan glavni pretres na suđenju Dejanu Nikoliću Kantaru zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti Olivere Vladković, vlasnice OK Radija, kao i Svetlane Ivanov, zaposlene u ovoj medijskoj kući.
1683893261-SudST
Foto: S.Tasić/OK Radio

Izvor: OK Radio

U 12 sati trebalo je da bude održano drugo ročište u ovom predmetu, ali pošto Nikoliću poziv za suđenje nije uručen u odgovarajućem vremenskom periodu, nisu ispunjene procesne pretpostavke, te je sud  kao i prošli put, odložio glavni pretres za 23. jun.

Od dana uručenja poziva, pa do zakazanog suđenja, trebalo bi da prođe 8 dana, što u ovom slučaju nije ispunjeno, za svega nekoliko sati razlike od momenta uručenja, do početka suđenja, termina koji je upravo odredio Osnovni sud u Vranju.

Ovde ne bi trebalo zanemariti ni činjenicu da je Okružni zatvor, gde je Nikolić na izdržavanju kazne, na svega desetak metara od zgrade Osnovnog suda.

Takođe, na prethodnom ročištu sud je zatražio od ZC Vranje, dostavljanje celokupne dokumentacije o lečenju i intervencijama u vezi Nikolića, jer mu je nekoliko puta baš na dan održavanja suđenja pozlilo, te su ona odlagana, kao što je slučaj i sa ovim predmetom.

Nadležne službe ZC Vranje, nisu to učinile. Međutim, Nikolić je sudu u međuvremenu dostavio izveštaje fizijatra, u kojima mu se preporučuje strogo miromanje i odsustvo kretanja.

Ono što je obeležilo današnje ročište je zahtev Nikolića, koji je uputio sudu, tražeći isključenej javnosti iz ovog i drugih predmeta koji se odnose na njega.

– Stradaće neko nevin, kao što sam i ja nevin u sudskim procesima, pa zahtevam da se isključi celokupna javnost i članovi moje porodice.

Želim da suđenje koje predhodi (predstoji, pri. autora) bude zatvorenog tipa zbog moje sigurnosti – napisao je Nikolić u svom zahtevu sudu.

Tužilaštvo nije uvažilo ovaj zahtev, a sud će tek odlučiti o njemu.

Na današnjem ročištu se nisu pojavili ni advokati Nikolića, te je zbog celokupnih okolnosti njemu povređeno i pravo na pripremu odbrane, kako je sud obrazložio.

Nakon izlaska iz Palate pravde Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ocenio je da se radi o očiglednoj opstrukciji suđenja i najavio je da će zatražiti proveru bezbednosti  oštećenih u OK Radiju.

Click