Sneg opet iznenadio rode u Vratarnici i Vražogrncu, evo kako im možete pomoći!

26. March 2020.
Rode su vesnici proleća, one su simbol novog života, radosti, porodice. 18. marta pisali smo o povratku roda u selo Vratarnica. Rode su se vratile i u Vražogrnac, ali majka priroda nije naklonjena rodama i pticama selicama i ove godine kao i 2018. godine.
roda-mraz-696x389.jpg
Foto: Glas Zaječara

Rode koje su se vratile u selima Timočke krajine, Vratarnica i Vražogrnac, ugrožene su već nekoliko dana, zbog snega i hladnog vremena.

Sneg i led iznenadio je i rode koje su stigle u Vratarnicu minulog vikenda. Kako saznajemo rode su stigle i u Vražogrnac, gde decenijama postoji veliki broj gnezda ovih divnih ptica.

Kontaktirali smo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kako bi saznali nešto više o tome kako ovo vreme utiče na rode i kako im se može pomoći.

U ovakvim vremenskim uslovima najveću  pretnju za rode predstavlja glad. Rode NISU biljojedi, već mesojedi. Ljudi često u želji da pomognu bacaju žito, kukuruz i hleb, ali to nije od pomoći. Rode se hrane žabama, ribom, glodarima.

Ako dođe do situacije da primetite povređenu ili smrznutu rodu, unesite je na toplo. Možete je nahraniti sitnom ribom  ( papalinom ) ili iznutricama od živine.

Ukoliko u svom dvorištu imate gnezdo rode i primetite da je klonula od gladi, možete u blizini gnezda staviti malo hrane i pokušati tako da joj pomognete da preživi ovaj kritični period.

Rode ne unose mnogo hrane, sa kesom papalina koja košta ni 200 dinara, možete nahraniti i desetak odraslih ptica. Unos proteina u ovim teškim vremenskim uslovima je kritičan za njihov opstanak.

Pomozimo rodama da se prežive i da se vrate. Možda u Zaječar i naša sela konačno donesu dugo željene bebe kojih u mnogih selima odavno nema.

Članak je prenet sa portala Glas Zaječara.

Članak je prenet sa portala Glas Zaječara.

Click