021 danas proslavlja 25 rođendan: “Kredibilitet građen isključivo na profesionalizmu”

9. June 2022.
Radiodifuzno preduzeće "021", u čijem sastavu su portal 021.rs i Radio 021, danas obeležava 25 godina postojanja.
radio_021_foto

Preduzeće je osnovano 1997. godine sa idejom da se pokrene gradska informativna radio-stanica, otvoren, slobodan i medij nezavisan od uticaja vlasti.

Već drugog dana emitovanja programa, tokom uživo realizovanog radijskog prenosa sednice Skupštine grada, čiju su većinu tada imali odbornici tzv. udružene opozicije, policija je ušla u prostorije radija, oduzela predajnik i zabranila dalje emitovanje, što je bila prva od više zabrana koje su usledile.

Redakcija je u potpunosti izgorela u požaru 2000. godine, za koji nikad nije utvrđeno zbog čega se dogodio, niti je bilo ko zbog toga odgovarao. Ipak, 021 je uspeo da se tokom dve i po decenije postojanja izbori sa svim nedaćama i do danas ostane perjanica slobodnog i profesionalnog novinarstva u Vojvodini.

“021 radi u interesu javnosti i ima imidž odgovornog medija. Stečeni kredibilitet je zasnovan na nezavisnoj poziciji, profesionalizmu i poverenju građana. Do današnjeg dana ostao je jedan od retkih medija u Vojvodini usmeren na proizvodnju visokokvalitetnih sadržaja koji afirmišu istraživačko novinarstvo i izveštavanje o spornim političkim i društvenim pitanjima i praktično svakodnevno promovišu način na koji odgovorni mediji treba da rade u korist javnog interesa”, kazao je glavni i odgovorni urednik portala i radija Slobodan Krajnović.

On je dodao da je 021 medij u kojem je novinarska etika na visokom nivou, a pristup temama objektivan.

“To je ono po čemu se izdvajamo i što je prepoznato kod naših slušalaca i čitalaca. 021 predstavlja retku pojavu na medijskom nebu Srbije – medij koji je uveliko zakoračio van granica lokalnog i koji je svoj uticaj gradio isključivo na profesionalizmu. Ta činjenica postoji zahvaljujući trudu celokupne redakcije. Zbog toga su i naši novinari višestruko nagrađivani za svoj rad”, rekao je Krajnović.

On je istakao da su u redakciji posebno ponosni na značajno novinarsko priznanje koje je za 021 stiglo je u godini jubileja, a to je nagrada Udruženje novinara Srbije “Dimitrije Davidović” za najbolji uređivački koncept.

Portal 021 je danas najuticajniji lokalni portal u Srbiji i najvažniji izvor informacija iz Novog Sada i Vojvodine, dok je Radio 021 već 25 godina jedna od najpopularnijih gradskih radio-stanica.

O istorijatu Radija 021, kako je nastao, kako se menjao i kako se rastao, čitajte na OVOM LINKU.
Povodom obeležavanje jubileja, 021 čitave nedelje nagrađuje svoje verne radijske slušaoce. Dnevno se deli po pet nagrada, a danas, na dan osnivanja, dodeliće se i glavna nagrada – letovanje na Rodosu za dve osobe.

Da saznate koje sve vredne nagrade još danas i sutra možete da osvojite, pročitajte OVDE.

Click