Izabrani najbolji na Memorijalnom takmičenju „Andrija Čikić”

18. November 2023.
Marku Živkoviću iz Novog Sada, pripala je prva nagrada u kategoriji od 10 do 14 godina
Andrija Čikić (1)

Izvor: Politika

Finale Memorijalnog takmičenja za mlade kompozitore „Andrija Čikić”, održano 14. novembra, u Kolarčevoj zadužbini, iznedrilo je talentovane laureate, kao i dobitnike počasnih i specijalnih nagrada. U kategoriji od 10 do 14 godina, prvu nagradu je dobio Marko Živković (11) iz Novog Sada, za kompoziciju „Na krilima”. Drugonagrađeni je David Božić (10) za „Nebeski put”, inače član Hora „Kolibri”. Pavle Tadić(12) je na trećem mestu kao autor kompozicije „San jednog dečaka”. Dobitnici počasnih nagrada su Bogdan Andrić za „Rapsodiju br. 1 u ha-molu”, Jovan Jovanović za „Komad u ha-molu” i Andrej Stojanović za „Norvešku sonatu”, dok je specijalna nagrada pripala osmogodišnjem Pavlu Ćoroviću kao najmlađem učesniku takmičenja, za kompoziciju „Bežanje iz a-mola”.

U kategoriji od 14 do 18 godina, laureat je Mia Janković (17) za kompoziciju „Odlazak”. Mia Lehki(16) je dobitnica druge nagrade za delo „Sylva”. Dobitnik treće nagrade je Josip Gorjanac(14) za ostvarenje „Reminiscenza”. Počasne nagrade su dobili Sara Janevska za kompoziciju „Ahil”, Lana Prica za „Deo sveta” i Peđa Hočevar za „Valcer u cis-molu”, a specijalnu nagradu Lav Vozlić za delo „Na prstima”.

Prvoplasiranima Memorijalnog takmičenja za mlade kompozitore „Andrija Čikić”, u obe kategorije, uručene su plakete i novčane nagrade u vrednosti od 100.000 dinara, drugoplasirani su dobili diplomu i novčanu nagradu od 50.000, dok su trećeplasirani dobili diplomu i nagradu od 30.000 dinara.

Plaketa je umetničko delo, rad u bronzi našeg vajara profesora Zdravka Joksimovića. Odluku o nagradama doneo je tročlani žiri u sastavu: predsednik žirija Aleksandar Peković, direktor Zadužbine Ilije M. Kolarca, Silvana Grujić, muzička urednica RTS-a, i Ana Krstajić, kompozitorka. Kompozicije koje su se plasirale u finale, izvodili su solistkinja na klaviru Iva Vuković i Mali i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije. Finalne večeri takmičenja izvedena je i Andrijina kompozicija „Emocije” u aranžmanu kompozitorke Ane Krstajić.

Kolarčeva zadužbina je raspisala poziv za učešće na Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore „Andrija Čikić” u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora, tragično stradalog u maju ove godine u OŠ „Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Andrija Čikić je rođen 5. marta 2009. godine u našoj prestonici. Klavir je svirao od šeste godine. Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima. Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju VIRTUOZI V4+, SVIRAMO ZAJEDNIČKIM JEZIKOM. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečjoj pesmi Evrovizije, održanoj u novembru 2020. godine.

Tekst je prenet sa portala Politika.

Click