Vojislav Perović: Radost stvaranja

30. November 2019.
“Ideal umjetnika: tiho živjeti i biti u sve dane zaposlen stvaranjem... i da ima od svih radosti samo jednu jedinu: veliku radost stvaranja, a potom mirno iščeznuti i ostaviti se u boji, u liniji, u riječi, u gestu, u zvuku, da bi se svijetlilo vijekovima i grijalo svoje i svakog” – Ivo Andrić
vojislav-perovic
Foto: Galerija Blok

Piše: Vera Vitorović, istoričarka umetnosti. Novi magazin

Vojislav Perović (1942-2013) pripada onoj retkoj grupi likovnih umetnika, čiji se kreativni čin ogleda, pre svega, u radosti stvaranja, u onom neponovljivom trenutku želje da zaustave vreme, zabeleže izabrane prizore, u jednom dahu, i magičnim postupcima pretvore ih u dela neprocenjivih vrednosti, za sva vremena.

Rođen je 1942. godine u crnogorskom selu Zaljutnica kod Nikšića. Prva likovna znanja sticao u Umjetničkoj školi u Herceg Novom, upisan 1957/58 godine, školi visokog renomea, koju su osnovali Petar Lubarda i Milo Milunović i koja je veoma brzo postala referentan podatak u umetničkim biografijama umetnika regiona. U klasi sa njim bili si Živko Nikolić, Jakov Đuričić, Gojko Dondić… Nešto kasnije školu su pohađali i Zdravko Vučinić, Dragoljub Varajić, Đorđije Crnčević, Ratko Vulanović, Bogdan Musović. Sa mnogima od njih prijateljstvo je negovao i po dolasku u Beograd.

Na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek u klasi prof. Mihajla Petrova diplomirao je 1967. godine, od kada se kontinuirano bavio kreativnim radom – grafičkim dizajnom ostvarujući inovativna rešenja u toj oblasti (kao likovni urednik uglednog nedeljnika Ekonomska politika i časopisa Čelik). Paralelno je Vojislav Perović, u dugim obilascima grada i okoline, stvarao en plein air, akvarelom i pastelom, likovnim tehnikama na papiru, koje dopuštaju neposrednost i spontanost likovnog iskaza, mogućnost lakoće u veštom transponovanju viđenog u novi oblik realnosti. Stvarao je u tišini, bez potrebe da rezultate svojih kreativnih ostvarenja podeli sa širokom likovnom publikom i kritikom.

Vojislav Perović je, za života, 2000. godine priredio zapaženu samostalnu izložbu akvarela u Prodajnoj galeriji na Kosančićevom vencu.

Preminuo u Beogradu 2013.

Ostavio je za sobom veliki slikarski opus, pre svega akvarele i pastele kao i realizovane radove u oblasti grafičkog dizajna.

AKVARELI, PASTELI, DIZAJN: U želji da sačuvaju uspomenu na kreativne aktivnosti Vojislava Perovića, porodica Perović je 2015. godine osnovala Udruženje “Zbirka akvareli i pasteli Vojislav Perović”, koje okuplja pored članova porodice i prijatelje i poštovaoce Vojislavljevog stvaralaštva. Cilj Udruženja je da kontinuiranom organizacijom različitih aktivnosti – priređivanjem tematskih izložbi, publikovanjem i promocijom monografija, kataloga, sačuva od zaborava i predstavi široj publici raskošan talenat Vojislava Perovića, kako u pastelu i akvarelu, tako i u grafičkom oblikovanju.

Svi dostupni radovi Vojislava Perovića su katalogizovani u dve monografije: “Akvareli i pasteli – Vojislav Perović” u kojoj je reprodukovano preko 600 radova u vlasništvu porodice kao i iz privatnih zbirki, od onih najstarijih sačuvanih radova i crteža sa Akademije, kao i monografiju “Vojislav Perović – grafičko oblikovanje”. Tako iscrpno priređene monografije Vojislava Perovića postale su platforma za proučavanje i valorizaciju stvaralačkog opusa i grafičkog oblikovanja Vojislava Perovića.

Promocija monografije “Akvareli i pasteli – Vojislav Perović”, uz kamernu izložbu akvarela, priređena u Umetničkoj Galeriji “Stara kapetanija” 2015. godine, potvrdila je veliku interesovanje publike za stvaralaštvo Vojislava Perovića. Sledi, u istom prostoru, 2016. godine izložba akvarela VODA i promocija monografije “Vojislav Perović – grafičko oblikovanje”, uz kamernu izložbu grafičkih rešenja plakata i naslovnih strana časopisa.

Iste godine, u Kući Đure Jakšića u Skadarliji otvorena je izložba izabranih akvarela na temu BEOGRAD.

Na izloženim akvarelima “Košutnjak”, “Topčider”, “Skupština”, “Ušće”, “Kosančićev venac”… umetnik je, bez obzira da li su u pitanju monumentalna zdanja, prepoznatljivi reperi na kulturnoj i turističkoj mapi grada ili neki skrivani kutak, birao poseban, blago izmešten kadar, koji posmatraču omogućava pogled iz drugačijeg ugla na poznato, otkrivajući nove vizure našeg grada.

U Blok galeriji, Novi Beograd 2017. godine priređena je izložba akvarela Novi Beograd. Na izložbi je prezentiran jedan mogući izbor iz velikog opusa akvarela sa motivima Novog Beograda – urbani motivi kao i široke, panoramske slike, sa jedinstvenim pejzažom između zemlje i neba, između reka i njihovih obala.

 

DUH GRADA I PLODOVI NARA: Na akvarelima se duh grada ogleda u živosti i dinamici prikaza novih blokova i mostova, u nizu sekvenci i detalja, u monumentalnosti zgrada poput Geneksa i Muzeja.., ali i u onim lirski intoniranim, svetlim, sasvim idiličnim prizorima sa reke i Ade Međice.

Nezaobilazni u sagledavanju širokog opusa akvarela Vojislava Perovića rani radovi “Sveti Stefan”, 1965, “Budva”, 1966, “Zaljutnica”, 1967, koji nose sve odlike već tada formiranog autentičnog poetskog rukopisabili su deo postavke izložba “Sjećanje”, priređene 2019. godine u Galeriji Sue Ryder u Herceg Novom, u okviru programa jubilarnog 50. Praznika mimoze. Na izabranim akvarelima i pastelima pratimo tragove interesovanja i zgusnutih emocija vezanih za umetnikovo rodno selo, tragom svetlosti do jadranske obale, kolorističku ekspresiju cvetova i plodova primorskog podneblja, u potrazi za harmonijom.

Plodovi nara, bojom, oblikom, beskrajnim višeznačnim asocijacijama vezanih za njegovu strukturu, simboliku, poreklo, bili su neiscrpno nadahnuće Vojislavu Peroviću tokom čitavog umetničkog stvaralaštva, od studentskih dana. To je podstaklo porodicu, pre svega, agilnog sina Aleksandra Perovića sa suprugom Suzanom, na naziv umetničkog prostora – “Nar art kafe”, prostora u kome će okupljati poštovaoce vrednosti koje traju, dakle stvaralaštva Vojislava Perovića, kao i Gardoša, integralnog arhitektonskog ambijenta Zemuna. U jednoj od najstarijih sačuvanih panonskih kuća u ovom delu Zemuna, pod zaštitom zavoda za zaštitu spomenika Beograda, u Fruškogorskoj 19, organizovana je izložba “Nar na Gardošu”, u okviru međunarodne manifestacije “Dani evropske baštine” sa temom “Umetnost i zabava – Nasleđe u fokusu”. Paralelno je i u Umetničkoj Galeriji “Stara kapetanija” priređena izložba akvarela Trajanje – Vojislav Perović Zemun.

Na ovom prilikom izloženim akvarelima stiču se sve osobenosti kultivisanog likovnog iskaza umetnika. Izuzetna crtačka veština, rafinirana koloristička tkanja, zrelost i punoća u slojevitom strukturiranju kompozicija, zasnovanih na ravnoteži svih pikturalnih slojeva, neprolazne su vrednosti bogatog likovnog opusa Vojislava Perovića, svedoče, ujedno, o duhu vremena, podneblja u kojima su nastajali, ali najviše o Vojislavu Peroviću, umetniku visokih etičkih i estetičkih stremljenja.

Članak je prenet sa portala Novi magazin.

Click