Stelantis i „panda“ protiv kineskog zmaja

22. January 2024.
Proizvodnja novog elektromobila može biti po značaju i važnosti u rangu prvog ugovora između „Fijata“ i „Zastave“ o licencnoj proizvodnji „fiće“, koji su 1954. potpisali osnivač „Fijata“ Đovani Anjeli i direktor Fabrike automobila „Zastava“ Prvoslav Raković
FIAT-fijat-kragujevac-2-n1
Fabrika Fiat, Kragujevac. Foto: N1

Piše: Branko Vučković, Izvor: Novi magazin

U kragujevačkoj fabrici automobila u toku su završne pripreme za početak proizvodnje automobila na električni pogon, koja je prema ugovoru između kompanije „Stelantis“ i Vlade Srbije planirana za treći kvartal ove godine. Ukupna vrednost te investicije je 190 miliona evra, od čega je ulog Srbije 48, a kompanije „Stelantis“ 142 miliona evra. 

„Stelantis“ je krajem decembra najavio da će se u kragujevačkoj fabrici proizvoditi električna verzija redizajniranog modela „fiјat panda“.

Sudeći po sve većem broju šlepera sa registarskim oznakama Italije, Francuske, Poljske i Slovačke koji stižu u fabriku u Kragujevcu, kao i na osnovu nezvaničnih informacija dobijenih od zaposlenih u njoj, može se zaključiti da je instaliranje opreme i montažnih linija za proizvodnju novog modela u završnoj fazi. 

„Oprema koja stiže istovremeno me raduje i plaši“, kaže za Novi magazin jedan od radnika fabrike automobila koji je želeo da ostane anoniman.

 

STRAH I TUGA: „Raduje me što je to potpuno robotizovana i digitalizovana oprema, koja je jedan od preduslova za kvalitetnu i kvantitetnu proizvodnju, ali me istovremeno i plaši jer u tom tehnološkom čudu 21. veka osim u završnoj obradi i montaži, skoro da nema mesta za živi rad“, kaže sagovornik Novog magazina.

On potvrđuje da su u protekle dve godine, koliko traje tranzicioni period transformacije proizvodnje, obavljeni obimni poslovi na demontaži opreme na kojoj se proizvodio „fijat 500L“ i instalirana nova oprema za montažu električne „pande“. Uklonjeni su delovi na kojima su se montirali izduvni sistemi, a platforme za ugradnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem zamenjene su platformama za ugradnju elektromotora… 

„Možda je najveća promena uvođenje veoma preciznog mehanizma za postavljanje baterije u karoseriju“, objašnjava sagovornik i dodaje da ni sam nije verovao koliko ima razlike u montaži klasičnog i električnog motora.

 

RETROVIZOR: Proizvodnja novog elektromobila biće po značaju i važnosti u rangu prvog ugovora između „Fijata“ i „Zastave“ o licencnoj proizvodnji „fiće“, koji su 1954. godine potpisali osnivač „Fijata“ Đovani Anjeli i direktor Fabrike automobila „Zastava“ Prvoslav Raković. Proizvodnja zastave 750, popularnog „fiće nacionale“ počela je 1955. godine i trajala je 30 godina, a u tom periodu proizvedeno je skoro milion vozila (923.487). Drugi „posao stoleća“ startovao je 2008. godine, potpisivanjem ugovora između Vlade Srbije i Fijat Grupe iz Italije o formiranju zajedničkog preduzeća „Fijat automobili Srbija“ (FAS) u kome je 2012. počela proizvodnja modela fijat 500L, čija je montaža trajala do polovine 2022. godine. 

Projektovani kapacitet tadašnje fabrike bio je 350.000 vozila godišnje, ali je u njoj za 10 godina proizvedeno samo 600 hiljada automobila što je, po mišljenju Jugoslava Ristića dugogodišnjeg predsednika Gradskog odbora Saveza samostalnog sindikata, razočaravajuće mali broj, tim pre što je u istom periodu u „Fijatovoj“ fabrici u poljskoj proizvedeno 2,5 miliona popularnog modela „fijat 500“. 

 

Očekivanja

Iako u Kragujevcu nema one euforije koja je vladala uoči početka proizvodnje fijata 500L, to nikako ne znači da su očekivanja od novog posla sa starim partnerima manja nego tada. Naprotiv, od „Stelantisa“ koji je, spajanjem italijanskog „Fijat Krajsler automobila“ (FCA) i francuskog „Pežo Sitroen automobila“ (PSA), postao četvrti najveći proizvođač automobila na svetu, očekivanja su mnogo veća, a to se odnosi ne samo na veću proizvodnju, izvoz i devizne prihode države već i na pozitivan uticaj „Stelantisa“ na jačanje lokalne infrastrukture, bolji standard i sigurniju profesionalnu perspektivu mladih stručnjaka u rodnom mestu automobilske industrije Srbije. 

 

RASTANAK I TREĆI POČETAK: Sredinom 2022. godine, zbog tehičko-tehnoloških priprema za proizvodnju automobila na električni pogon, fabrika je zatvorena. „Stelantis“ je odmah nakon potpisivanja ugovora sa Vladom Srbije, tada predočio sindikatima da će od ukupno 2.016 zaposlenih njih 1.541 proglasiti za tehnološki višak. Prekobrojnim radnicima ponuđena je odgovarajuća otpremnina ili rad u nekoj od „Stelantisovih“ fabrika u Slovačkoj i Poljskoj, a samo 500 zaposlenih ostavljeno je na svojim radnim mestima da bi radili na demontaži starih i montaži novih robota, mašina i alata. 

To je bio okidač za višednevne dramatične radničke proteste, tako da je kraj saradnje sa „Fijatom“ i početak aranžmana sa „Stelantisom“ bio prilično dramatičan i traumatičan.

Procenjuje se da je pored 500 radnika koje je poslodavac zadržao u fabrici još 300 njihovih kolega prihvatilo dvogodišnji angažman u inostranstvu, dok je više od 1.200 uz otpremninu dobilo i otkaze.

Novim ugovorom, ovoga puta u okviru „Stelantisa“, nastavljeno je višedecenijsko partnerstvo kragujevačke fabrike automobila i „Fijata“, započeto nakon Drugog svetskog rata koje traje do današnjih dana, sa prekidom od dve decenije u vreme ratova na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Uporedo sa tehničko-tehnološkim pripremama za proizvodnju, radi se i na jačanju ljudskih resursa, a u toku je „prelazni rok“ menadžera različitih profila koji sa iskustvom i znanjem stečenim u drugim velikim evropskim kompanijama „kucaju na otvorena vrata“ „Stelantisove“ fabrike u Kragujevcu.

Nekadašnji „Fijatovi“ radnici koji su radili na transferu starih i novih tehnologija i njihove kolege koje su u protekle dve godine arbajtovali u Poljskoj i Slovačkoj će, uz novoprimljene menadžere različitih profila kao i studente praktikante, u najmodernijoj fabrici za proizvodnju automobila predstavljati okosnicu trećeg zajedničkog projekta. 

 

U protekle dve godine, koliko traje tranzicioni period transformacije proizvodnje, obavljeni obimni poslovi na demontaži opreme na kojoj se proizvodio „fijat 500L“ i instalirana nova oprema za montažu električne „pande“

 

STELANTIS TURIRA ELEKTROPANDU: Mesta za optimizam svakako ima, posebno u činjenici da se automobilska industrija Srbije svrstava u prvi red zemalja proizvođača automobila na struju, i to u okviru jedne jako moćne kompanije koja može da izdrži žestoku „tuču“, sa konkurencijom, pre svega onom iz Kine, u kojoj već sada ima preko 300 proizvođača automobila na struju. 

Najnovije analize tržišta električnih automobila pokazuju eksplozivan rast te industrije u celom svetu, a pored američke kompanije „Tesla“, koja je postala sinonim proizvodnje te vrste vozila u giga fabrikama u SAD, Evropi i Kini, vrlo ambiciozne planove proizvodnje EV imaju nemački „Volkswagen“, kineski „BYD“ koji već ima značajan udeo u proizvodnji električnih vozila u svetu, uključujući i električne autobuse. U grupi najpoznatijih svetskih automobilskih brendova sa pogonom na struju su i japanski „Nisan“ poznat po svom modelu „leaf“, jednom od najprodavanijih električnih automobila na svetu kao i američki „General motors“, čiji je „ševrolet bolt“ bio jedan od prepoznatljivih modela. „Stelantis“ će sa svojim portfolijem postojećih i novih električnih automobila, među kojima će biti i kragujevačka „panda“, zasigurno biti jedan od najozbiljnijih pretendenata na listi top pet najvećih svetskih proizvođača elektromobila. 

Zbog toga je, po oceni pojedinih domaćih stručnjaka, proizvodnja novog električnog modela u Kragujevcu za Srbiju mnogo značajnija od novčane vrednosti tog projekta, jer predstavlja „veliki iskorak u budućnost automobilske industrije u svetu“, pre svega u pogledu njenog pozicioniranja na mapi globalno prepoznatljivih investicionih destinacija. 

 

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click