Pet minuta sa Mirjanom Prljević

25. February 2024.
Mirjana Prljević, koja inače nije nepoznata čitaocima Novog magazina, nedavno je objavila knjigu zanimljivog naslova: „3X3 = TO SMO MI“. To je bio povod za ovaj razgovor.
1700561588-Olivera-removebg-preview

Izvor: Novi magazin

Vaša osnovna profesija je strateški menadžment, ali od pre desetak godina intenzivno se bavite delom Nikole Tesle. Otkud ta veza?

Činjenica da se Strateškim pozicioniranjem bavim 35 godina kroz svoju firmu osnovanu u Beogradu koja posluje na četiri kontinenta, a izučavanjem dela i nasleđa Nikole Tesle isto toliko, dovela je 2015. godine do realizacije prva dva projekta moje „Trilogije Tesla“. Poželela sam da sve naučeno iz obe oblasti integrišem u jedan koncept. Tako je nastao algoritam T.E.S.L.A. zapravo, prva Rodna strategija razvoja Srbije. Na Univerzitetu Harvard sam 2015. godine održala predavanje pod nazivom „Nikola Tesla: strateg sveta“. Tada sam prvi put javno iznela Matricu održivog razvoja, zasnovanu na kombinaciji moje ekspertize u domenu strateškog pozicioniranja država i Tesline postavke formule za održivi razvoj društva, koju je izneo u svojim tekstovima 1900. godine, kasnije objavljenim u knjizi pod nazivom „Problem uvećanja energije čovečanstva“. 

 

Šta je algoritam Tesla?

On se piše velikim slovima – dakle T.E.S.L.A. i obuhvata integrisani razvoj društva kroz pet osnovnih polja: Tehnologija, Obrazovanje, Nauka, Ljubav i Aktivizam. Informacija da je moj govor bio itekako zapažen od strane CNN-a, prenet u okviru Press-Clippinga na sto Ilona Maska, te zadobio pažnju jednog od najuglednijih teslijanaca u Americi, inženjera Keneta Koruma, pokazao je da sam na pravom putu. Zato sam i nastavila dalji rad u ovom smeru.

 

Šta vi za sebe lično izdvajate iz Teslinog opusa kao polje interesovanja i inspiraciju?

Prioritetno pomenutu knjigu u kojoj se Tesla praktično ali i filozofski osvrće na razne probleme sa kojim se suočava čovečanstvo i već tada vizionarski razmišlja o alternativnim i ekološkim izvorima energije. U drugom segmentu tu su Tesline tehnike vizuelizacije, vežbe samodiscipline i unapređenja metoda pravilnog korišćenja uma.

 

Nikola Tesla poslednjih godina postaje sve popularniji. Da li vam se čini da se on pomalo i zloupotrebljava, između ostalog i u nacionalno-političke svrhe?

U zavisnosti kakva je namera raznih inicijatora popularisanja Teslinog dela takva je i mera. Primetno je da dosta toga dobija određene neukusne forme i upitnog je kvaliteta. Meni lično više smeta što naša država nije zauzela jasan stav po pitanju strategije upravljanja nasleđem Nikole Tesle osnivanjem jednog Instituta na integrisanoj osnovi. Upravo nedostatak ovakve institucije dovodi do parcijalnih i često neadekvatnih manifestacija koje imaju i političku dimenziju koja je neprimerena. Lično, optimista sam i verujem da će se i ovo značajno pitanje uskoro promeniti i država Srbija zauzeti strateški pristup unapređenju razvoja Teslinog nasleđa, kao što to vidimo da se radi u SAD, Rusiji, Japanu, Kini.

 

Vi sarađujete sa Novakom Đokovićem, o kakvoj je saradnji reč?

Novaka i njegovu Fondaciju spojila je sa mnom misija razvoja teslijanskih vrednosti kod dece predškolskog i ranog školskog uzrasta, a zatim i veliko poštovanje i ljubav prema Teslinim osobinama, kao što su samodisciplina, odgovoran odnos prema ishrani i zdravlju, te kreativnost i stvaralaštvo. Želja da se Teslino nasleđe oživi kroz jedan institut kakav ne postoji u svetu dovela je do nastavka naše saradnje. Tesla je bio duboko zainteresovan za očuvanje zemljinih prirodnih resursa za buduće generacije. Njegov cilj bilo je sakupljanje „pokretačkih sila same prirode“ putem upotrebe prirodne i obnovljive baterije koja postoji između Zemlje i jonosfere što bi, uz razvoj ostalih Teslinih patenata, činilo okosnicu rada instituta. 

 

U knjizi koju ste nedavno objavili govorite o „X elementu“. O čemu je reč? 

U knjizi „3X3=TO SMO MI“ govorim o elementu X koji je izvorno definisao Mendeljejev kao prvi element u Periodnom sistemu elemenata koga je u čast Isaka Njutna nazvao njutonijum. Poslednji put u originalnom obliku Periodni sistem je objavljen 1906. godine u Sankt Peterburgu. Prvo mesto po smislu periodnog zakona pripada elementu „X“ – „njutonijumu“, tj. zemljinom Etru. Sam Mendeljejev je naglasio da „problemi gravitacije i problemi cele energetike ne mogu biti rešeni bez stvarnog shvatanja etra kao zemaljske sredine, koji prenosi energiju na rastojanja. Stvarno razumevanje Etra ne može se postići ignorišući njegovu hemiju i ne smatrajući ga elementarnom supstancom.“ On ga naziva punctum saliens – stvar od koje sve zavisi. 

 

Govorite o etru, o „borbi za etar“. Fizičari su, međutim, dosta davno eksperimentalno dokazali da etar ne postoji, pa tako ni „njutonijum“? 

Znalo se još od davnina za etar i to kroz element kvintesenca, pogotovo kod alhemičara. Sam Tesla je sve svoje patente i tehnologiju bazirao na etru i etarskoj fizici, koja je važila kao zvanična nauka sve do dvadesetih godina prošlog veka. Zatim je došao Albert Ajnštajn sa svojim predavanjem 1920. godine o (ne)pokretljivosti etra kao elementa te ga uklonio iz moderne fizike. Od tada do danas imamo cepanje atoma što je Tesla osuđivao. Neka svako veruje kako mu srce i um govore.

 

Na šta su usmereni vaši neposredni planovi?

Podatak Svetske banke za 2022. godinu da strukturu malih i srednjih preduzeća u Srbiji čine 85 odsto mikro, a 15 odsto mala i srednja preduzeća, da skoro svako treće privredno društvo nema zaposlene i da firme bez zaposlenih čine najveću grupu preduzeća zabrinula me je. Taj nedostatak firmi srednje veličine koje su od vitalnog značaja za razvoj jedne privrede, podstakao me je i da napišem knjigu koja govori o uspešnim primerima strateškog pozicioniranja u mom tridesetogodišnjem radu, te krenem sa još intenzivnijim konsaltingom u pravcu osnaživanja preduzetnika. Na tom planu sarađujem sa onima koji dobro poznaju naše tržište. 

 

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click