Na radaru

7. December 2019.
Danica Peruničić je ekonomistkinja po struci, umetnica i hedonistkinja po opredeljenju. Voli crveno, da putuje, svoje prijatelje, knjige, maline, miris mora, životinje i sve što vole mladi.
radar Danica

Novi magazin

Novembar 2019, Beograd 

Ako neko hoće da zna kakvo je STVARNO stanje stvari ovde, jutro u BG-u je idealna pokazna vežba. Zadatak je stići iz tačke A u tačku B. Za napredne đake varijanta: tačke A i B sa različitih strana reke. Moguće opcije: a) sopstvenim kolima/CarGo-om/taksijem. Najskuplja i najudobnija opcija, ali ne mogu se izbeći gužva, bahatost i ludaci u drugim kolima, idealna je za upoznavanje širokog spektra psovki, dijagnoza na kilo i maratonskog kidanja živaca. Dobra je jedino za ljude s niskim pritiskom na sabajle, u roku od “odmah” pritisak skače ko Dragutin Topić. b) GSP (autobus/tramvaj/trolejbus/E-kombi) – gužveeee, sad već u svako doba dana, kao sa stare reklame za “Da si Biomed 4 pila, u autobusu bi bila!”, ali u jutarnjem špicu ovih dana ni Biomed 4 ne pomaže; moguća su džeparenja, uz obavezan smrad, prljavštinu, polomljena sedišta; gratis grip ili sezonska viroza. Bonus je kad na sve to uđe kontrola – pa nastane haos. c) BEOVOZ – iz prošlog veka; ima i novih, ali su retki, u jutarnjem terminu ne voze od Novog Beograda ka Ovči; skoro uvek kasne, a otkako su ukinuli redovne polaske (jer BržeJačeBolje je kad ukinu sve!), saobraća samo jedan voz na sat, pa se dešava supergužva. Zna i da stane, ide unazad i isto zaudara kao voz Beograd – Bar; d) Bicikl /trotinet/TabanTrans (pešice) u zimskoj sezoni slabije rade, visokorizični, naročito bajs po starom delu grada, mada trotineti ulaze u trku u punom trku.

Rekord Prokopa

Ideja i povod za ovo pisanije je neplaniranih pola sata zaglavljivanja u okolini Prokopa (tog mitskog mesta marke: ukleta rupa) i moj višemesečni pokušaji kombinatorike da pronađem najbolje rešenje ovog zadatka. Današnje jutro dobija Prvo mesto u kategoriji “Najduže vreme putovanja od tačke A do tačke B” – 1h i 55min. Mada ima još dobrih mesec dana do kraja godine i još nije pao sneg. To će tek biti događaj! U Beogradu manja kiša izazove kolaps neslućenih razmera, manji sneg, koliko i za prst kad padne, biće izvrsna podloga za saobraćajni haos…

I eto… čekam prevoz i razmišljam

– šta činiti,

– kuda proći,

– kako stići,

– gde poći,

– zašto ovo sve ovako i

– kako je sve otišlo dovraga….

Kad ispred mene, na vagonu voza koji se pokvario i zbog kojeg jutros kasnim, stoji veliki grafit i s njega lepo vidim odgovor crnim velikim slovima: KRIMINAL.

Članak je prenet sa portala Novi magazin.

Click