Na mom radaru: Milena Stošić

28. January 2022.
Milena Stošić rođena je 5. septembra 1979. u Vranju, gde je završila osnovnu i srednju školu. U Beogradu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.
maxresdefault
Milena Stošić. Foto: Milena Stošić, glumica, nakon pretpremijere predstave "Život u tesnim cipelama" u Vranju/Vranje News/YouTube/Snimak ekrana

Pozorištem se bavi više od 30 godina, još kada kao je sedmogodišnja devojčica postala član prvo amaterskog, a potom i profesionalnog Pozorišta Bora Stanković u Vranju. Svoju profesionalnu karijeru u Beogradu započela je u kultnoj predstavi “Buba u uhu”, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Tu je imala priliku da radi s najvećim doajenima srpskog glumišta i velikim brojem najznačajnijih reditelja u Srbiji. Snimila je i dve serije za RTS, a igrala je predstave i u Bitef teatru i Dadovu.

OKAMENJENO MORE: “Okamenjeno more”, režija Stevan Bodroža, pozorište “Bora Stanković” Vranje. Premijera je bila sredinom januara, baš kad smo mislili kako ćemo se i mi “okameniti” u ovom procesu – koji traje od avgusta i čija premijera se tri puta odlagala – i u skladu sa žanrom, kao antički kipovi ostati “skamenjeni” i zaglavljeni u vreme koje se sada samo umesto antičkog zove “doba korone”, a naša priča o besmislu rata, nasilju nad ženama i žrtvi koju su muškarci spremni da podnesu samo zarad slave i “dobrog” plena ostati neispričana. Srećom to se nije dogodilo. Priča o Trojanskom ratu, u čijem središtu je Ifigenijino žrtvovanje zarad “dobrog vetra”, našla je svoj put do publike. Ženama je u ovom vrlo zahtevnom komadu, u kojem se odigrava i predstava u predstavi, u kojem igraju i muškarce i žene, pošlo za rukom da trgnu ne samo krvnike, prave muškarce koji na sceni gledaju svoj zločin, već i publiku. Nekada smo govorili kako je, kada se desi, dobra predstava u Srbiji “na nivou incidenta”, a sada je incident i samo napraviti predstavu. Mi smo uspeli. Nadam se i jedno i drugo.

MOJA SESTRA: Slikarka. Diplomirana kostimografkinja i modna dizajnerka. Jednom rečju – multitalenat. O tome govori i činjenica da sama u pozorištu obavlja posao za bar šestoro. Između ostalog, dizajnira kostim, šije, šminka, pravi frizure, ali radi i dizajn scene i plakata. Ali uprkos tome, u vranjskom pozorištu za nju nema posla. Za njen rad ponuđeno joj je 20.000 dinara jer pozorište nema novca. Tog novca nema, osim ako nije reč o kostimografima “sa strane” jer su na ceni samo oni koji nisu iz Vranja. Kao da je za genijalnost dovoljno to da samo neko nije iz Vranja. Takvi samo za dizajn kostima dobiju honorare koji su do deset puta veći, odnosno dve hiljade evra. Ona je moj heroj jer je u međuvremenu naučila da radi i manikir, i trenutno razvija taj posao. Ponosna sam na nju jer se ona ne stidi bilo kojeg posla. Zato ona može sve i nebo je njena granica.

NOVAK: Problemi Novaka Đokovića u Australiji podelili su Srbiju po ko zna koji put. Srbija je podeljena na samoprozvanu intelektualnu manjinu koja već godinama s nestrpljenjem čeka trenutak da ga “razotkrije” i “razobliči”, i većinski narod koji bi za njim i u Treći svetski rat, ako treba. Svi dovedeni u situaciju da izbora nema. Stiče se utisak da bi i predsedniku Srbije njegovi najverniji botovi otkazali poslušnost ukoliko Noletu ne bi pružio podršku.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click