Na mom radaru: Milan Tripković

10. October 2022.
Milan Tripković je rođen 1977. u Beogradu. Završio je studije na Katedri za srpsku i komparativnu književnost 2002. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Jedan je od osnivača knjižare Bulevar Books. Njegov prvi roman “U dalekom svetu običnih ljudi“ objavljen je 2018. godine.

Izvor: Novi magazin

LICEMERJE

Prva stvar na mom radaru je licemerje. Naime, nedavno je kod nas objavljena grafička novela „Leptirići“ Alis Ouzman koja govori o ljubavi dva dečaka, a po kojoj je, valjda, snimljena i serija na Netfliksu. To je, naravno, izazvalo veliku sablazan one pristojne, porodične, moralno čiste, srBske Srbije, koja se odmah dala u progon nečastivih sadržaja koji kvare našu omladinu. Na društvenim mrežama je započela masovna podela fotografija neprimerenog štiva sa knjižarskih polica uz salve pogrda i psovki. Lično sam svedočio diskretnom coktanju i mrzovoljnim komentarima zbog toga što su „Leptirići“ primećeni i u našoj podrumskoj stripoteci. Jedan od stalnih posetilaca je bio primoran čak i glasno da protestvuje ozlojeđeno zaključujući na kraju svog izlaganja: „Ja sam mislio da ste vi normalni.“ Dobro, sve je to glupo i bez veze, ali šta je tu licemerno, sa razlogom će se zapitati čitaoci ovih redova. E pa, licemerno je to što se pre tri ili četiri godine kod nas pojavila trotomna erotska grafička novela „Sunstone“ Stjepana Šejića, koja se bavi odnosom dve devojke, njihovom međusobnom požudom, nastranim fantazijama, i koja je sadržajno konstantno na ivici pornografije, a ipak to nikome nije zasmetalo. Nacija je ovo štivo mirno prihvatila.

ODLIČAN ROMAN MARIJANE ČANAK

Sa velikom radošću i uzbuđenjem privodimo kraju rad na odličnom romanu Marijane Čanak „Klara, Klarisa“. Ona se ovde hrabro hvata u koštac sa mnogim univerzalnim temama, a njena glavna junakinja Klara je inteligentna i maštovita, neobično talentovana, lepa i ženstvena, pomalo „van vinkla“ i baš zbog toga prosto očaravajuća, kako za ostale likove, tako i za čitaoce. „Klaru“ možemo očekivati u knjižarama krajem oktobra.

KONCERT „SEINE“ U BULEVAR BOOKSU

Otvaranje pete koncertne sezone u Bulevar Booksu nastupom zagrebačke alternativne rok atrakcije „Seine“. Za mene je ovaj sastav uz pasivizirane Jarbole i Kliniku Denisa Kataneca nešto najbolje što se pojavilo u regionu u prethodne dve-tri decenije.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click