Na mom radaru – Marko Čelebić

11. December 2020.
Marko Čelebić, rođen u Novom Sadu 1995, apsolvent je pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dušana Petrovića i asistentkinje Ane Tomović. Režirao je nekoliko studentskih predstava, s kojima je učestvovao na međunarodnim studentskim festivalima.
marko

Samostalne režije: “Realno, što da ne?” u UK “Vuk”, Beograd, 2019; “Kad pričamo o ljubavi, da li pričamo” i “Četiri godišnja doba” u Dadovu. Dobitnik je nagrade “Dr Hugo Klajn” za najboljeg studenta pozorišne režije u generaciji (FDU). Radi na FDU kao student demonstrator kod profesora Darijana Mihajlovića na predmetu Pozorišna režija i mediji. Od prošle godine obavlja funkciju urednika programa u Omladinskom pozorištu Dadov. “Velika depresija” je njegova diplomska predstava.

U POTRAZI ZA REŠENJEM

Na radaru mi je generalna proba za diplomsku predstavu. Evo, nameštamo svetla, ton… u Srpskom narodnom pozorištu, na Kamernoj sceni, postavljamo predstavu “Velika depresija” prema dramskom komadu originalnog naslova “Vilica Ebena Bajersa” pisca Filipa Grujića. Ono što je interesantno je da je ovaj tekst baziran na istinitim događajima koji su se zbili u Americi tridesetih godina prošlog veka. Ljudi su masovno koristili radijum koji je tada korišćen u medicinske svrhe. Smatralo se da leči sve, bilo ga je svuda… stavljali su ga u vodu, hranu, u pastu za zube… Smatrali su da radijacija pomaže ljudima. Bili su stalno u potrazi za rešenjem situacije.

PISANO PRE KORONE

Tekst o ovom događaju pisan je pre nego što nam se desila korona. A otkad nam se ona desila, možemo samo da kažemo da je taj krug od gotovo jednog veka od događaja o kojima je Filip Grujić pisao svakako dao novu dimenziju svemu tome, pa i samom tekstu. Posle Prvog svetskog rata radijum je bio korišćen u svakodnevnom životu potrošača. Sa druge strane, lekoviti radon zbog kratkog životnog veka od svega 3,82 dana nije ni mogao stići do kupca. Vilijam Bejli pravio je od čistog radioaktivnog elementa svoj napitak Radithor. “Lekoviti i sjajni” napitak prvi konzumira bogati njujorški plejboj Eben Bajers. Nakon nekoliko godina umro je od konzumiranja tog napitka. Njujork tajms je napisao članak “Everything was fine until his jaw fell off” (Sve je bilo u redu dok mu nije otpala vilica). Nakon njegove smrti napitak Radithor bio je zabranjen, kao i korišćenje radioaktivnosti u potrošačkom svetu.

IZAZOVI

Uvek će mi biti izazov da radim u pozorištu. Imam osećaj da ću i posle ove diplomske predstave uvek želeti da režiram u bilo kojem pozorištu i da će mi uvek biti izazov da sa svakom novom predstavom otvaramo neka nova pitanja, teme… Izazov je publici pružiti neka nova čitanja, neke nove poglede na stvari, teme koje se otvaraju.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click