Na mom radaru: Maida Gruden

23. October 2022.
Maida Gruden je istoričarka umetnosti i urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad u Beogradu. Od 2020. godine koordinira međunarodni projekat, podržan u okviru programa Kreativna Evropa EU, They: Live, students lives revealed through context based art practices čiji je nosilac Dom kulture Studentski grad. Kao urednica likovnog programa DKSG u saradnji sa drugim kulturnim institucijama, udruženjima i pojedincima organizovala je niz projekata: Prošireno polje knjige kao umetničkog objekta, 24 sata crtanja stripova, (s)BUK, Studentsko Bijenale Umetnosti knjige.
They-live-fotka-sa-sastanka-1-final

Izvor: Novi magazin

Da li sada živimo kao što se nekada živelo?

U Domu kulture Studentski grad u okviru projekta They: Live, students lives revealed through context based art practices pripremamo izložbu fotografija pod nazivom Do I live now as much as they: lived then? Izložba je rezultat kolaborativnog kustoskog rada internacionalnog tima od 10 studenata iz Srbije, Hrvatske, Španije i Crne Gore i predstavlja selekciju arhivskih fotografija iz privatnih albuma bivših i sadašnjih stanovnika studentskih kampusa, od kraja Drugog svetskog rata do danas u Beogradu, Zagrebu, Rijeci, Podgorici i Madridu, a iz perspektive današnjih studenata. Tim studenata je kroz onlajn radionice, koje su prethodile izložbi, bio je uključen u proces metodologije kuriranja izložbe fotografija, koji je osmislila i vodila Dubravka Radusinović, psihološkinja i kulturna radnica. Ovim procesom je omogućeno da današnji studenti stupe u komunikaciju sa sadržajima života studenata prethodnih generacija, da saznaju nešto o njihovim životima, ali i ponešto o sebi i svom studentskom životu. Kako fotoaparat poput naših očiju ne beleži već posreduje stvarnost, studenti su kroz razgovore sa voditeljkom radionice ali i međusobnu interakciju, boravili u značenjskom prostoru koji se dešava između osobe i fotografije, podstaknuti sledećim pitanjima: Koju poruku, tajnu ili informaciju skrivaju ove fotografije? Da imaju glas kakav bi on bio, šta bi nam rekao? Kako biste naslovili fotografije? Sa čime u vašem životu se one mogu povezati? Izložba će istovremeno biti otvorena u svih pet gradova 28. oktobra i imaće interaktivni deo koji će posetiocima omogućiti da doprinese izložbi svojim odgovorima na gore navedena pitanja.

Privatni mitovi

Upravo sam završila čitanje knjige Entoni Stivensa Privatni mitovi, Snovi i sanjanje. U nameri da u svojoj studiji o snovima autor uključi i najnovija neuronaučna istraživanja neurofizioloških procesa u ljudskom mozgu tokom sanjanja, on nam kroz psihološku analizu evolucijskog razvoja mozga i ljudske svesti otvara pogled ka snovima kao vrednim, ali marginalizovanim područjima izuzetne kreativnosti, koja ima značaja kako za lični život pojedinca tako i kolektivni život na planeti.

Agelast

Na mom radaru je svakodnevno podkast Agelast koji vodi Galeb Nikačević. Uz zanimljive goste, nekanonsko razmatranje najrazličitijih tema kroz dinamičan dijalog ovaj podkast se ukorenio kao moje stalno edukativno izvorište.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click