Na mom radaru… Lazar Lazić

20. November 2021.
Lazar Lazić (1962, rođeni Novosađanin, Liman je samo 1). Redovni profesor Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, direktor Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, predsednik Vojvođanskog kluba, predsednik Kulturno-istorijskog društva PČESA. Među osnivačima BMW Moto kluba Vojvodina. Pasionirani fotograf.

DIJALOG O VOJVOĐANSKOM IDENTITETU

Početkom ove sedmice iz Vojvođanskog kluba smo uputili zahtev za održavanje društvenog dijaloga o pitanju vojvođanskog identiteta Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Naša nevladina organizacija smatra da se uoči predstojećeg popisa stanovništva mora razgovarati na tu temu jer Vojvođanski identitet danas predstavlja otklon od pogubne nacionalističke politike. On predstavlja politički stav i pravo na slobodu opredeljenja, u multikulturalnoj Vojvodini.

TRADICIONALNE KUĆE GORNJEG PODUNAVLJA

Upravo završavam prelom knjige, sa gornjim naslovom, koja je kruna projekta za koji je KID PČESA dobilo pomoć od Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. To je petnaesta knjiga u ediciji “Spomenak”, odnosno, ukupno gledajući, 48. Pčesina publikacija. Da se podsetimo, u ediciji “Kulturno-istorijska baština” objavljena je 31 knjiga, a u ediciji “Tija voda”, dve. Ovog puta tema je graditeljsko nasleđe Vojvodine, njegovo čuvanje od zaborava i uputstvo, u vidu tehnika i metoda, za gradnju i obnovu. Svoje znanje i stručnost na najbolji način pretočili su u ovu knjigu dr Bogdan Janjušević i Jelena Filipović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Pčesa se već bavila veoma sličnim temama – Paorske kuće (1993) i Vojvođanske seoske kuće od naboja (1996) – te ova knjiga, kao i ostale Pčesine, nastavlja niz u očuvanju kulturnog nasleđa Vojvodine.

MA LJUDI, JE LI TO MOGUĆE

Prosto se ne sećam kada sam gledao bolju igru fudbalske reprezentacije zemlje u kojoj živim, a živeo sam u mnogim, skoro ne menjajući adresu, što opet znači da sam daleko otišao od godine rođenja. Srbija je pobedila Portugaliju na njihovom terenu i tako obezbedila učešće na Mundijalu. Neverovatna energija, upornost, samopouzdanje… Kao da sam u jednoj ekipi gledao mešavinu nemačke reprezentacije i Liverpula. Dobili su premiju od države za pobedu, obećanu od predsednika Srbije A. Vučića, u iznosu od milion eura. “Orlovi” su odlučili da novac uplate za lečenje bolesne dece. Respekt. Kapiten Dušan Duća Tadić, naš vojvodinaš, u izjavi posle utakmice kaže da svako ko je državljanin ove zemlje treba da bude ponosan. Dakle, ne samo srpski rod. Respekt. Bravo susjedi, bravo komšije, stiže iz Hrvatske, Bosne, Slovenije, Severne Makedonije. Ima nade. Ima.

Članak je prenet sa portala Novi magazin.

Click