Na mom radaru: Lazar Jovanov

12. March 2023.
Lazar Jovanov (1984) je glumac, menadžer i istraživač u kulturi, radijski voditelj, iz Novog Sada. Glavne filmske uloge je ostvario u filmovima „Usta puna zemlje“ i „Buba u uhu“, a sporednu ulogu igra u filmu i seriji „Liberta – rađanje grada“.
maxresdefault (15)
Lazar Jovanov. Foto: YouTube/Novi Sad 2022/Dr Lazar Jovanov - Urbani džepovi

Izvor: Novi magazin

Angažovan je u pozorištu KPGT. Igrao je u predstavama Pozorišta na Terazijama, Madlenianuma, Narodnog pozorišta u Subotici, Mostarskog teatra mladih (BiH), pozorišta Bora Stanković iz Vranja, Srpskog narodnog pozorišta…

Doktorirao je iz oblasti kulturne politike na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je rukovodilac umetničkog tima u Fondaciji Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Trenutno je programski savetnik na projektu Čačak 2023 – Nacionalna prestonica kulture.

Od 2015. godine vodi autorski noćni program „Nesanica sa glumcima“, na talasima javnog servisa – Radio Novog Sada (Radio-televizija Vojvodine).

Premijera filma na Festu

Na zatvaranju Festa, u nedelju 5. marta, bila je premijera filma „Usta puna zemlje“. Briljantan roman Branimira Šćepanovića, u režiji maestra Puriše Đorđevića. Imao sam tu privilegiju da igram jednu od glavnih uloga u Purišinom poslednjem ostvarenju. Kakav uzvišen i važan film! Uzbudljiv, poetičan, svevremen. Alegorija životne borbe, analogija današnjeg društva. Priča o ljudskoj gluposti, srdžbi, ničim izazvanoj mržnji, psihologiji mase, priča o fašizmu. Tako simboličan, a tako realističan.

Puriša Đorđević

Večiti mladić, kako su ga zvali, nije dočekao premijeru svog poslednjeg filma. Ali je pogledao poslednju montažnu ruku. I bio je presrećan. Zamislite, bio je najstariji živi aktivni reditelj na svetu. Na snimanju se igrao sa kamerom i sa nama glumcima. Voleo je da improvizuje i da razbija filmske tabue. Često je govorio: „Sad ćete da vidite kako se režira“. Zasmejavao nas je i zavodio svojim pričama o Čačku i Drugom svetskom ratu. Čudio se prizoru kom je prisustvovao četrdeset i neke: četa nemačkih okupatora, fašistička armada, koja na ulicama Čačka peva veselkasti marš „Hajli, hajlo, hajla ahahhaha“. Preživeo je i takozvanu „Sobu C“, iz koje je trebao da bude odveden na streljanje. Na sreću izvukao se i poživeo 98 godina. Slava mu.

Nadežda Petrović

U Narodnom muzeju Srbije je u toku izložba slika „Nadežda Petrović: Modernost i nacija“. Projekat je inicirala Umetnička galerija Nadežda Petrović iz Čačka povodom 150 godina od rođenja jedne od naših najznačajnijih slikarki, a u okviru zvaničnog programa Čačka 2023 – Nacionalne prestonice kulture. Izložba će nakon Beograda obići nekoliko gradova u Regionu (Kostanjevica na Krki, Banjaluka, Niš), a u Čačku će biti otvorena na dan Nadeždinog rođenja – 11. oktobra 2023. godine. Pa kad smo već kod Čačka, treba spomenuti i spektakularni događaj svečanog otvaranja godine titule, koji će se desiti 21. marta na Gradskom trgu.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click