Na mom radaru: Isidora Everts

5. November 2023.
Isidora Everts je magistrirala Međunarodne odnose na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Radila je kao novinarka za Media Action International na Kosovo i kao menadžerka projekata za manjine za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). U Njujorku je radila u Fondu za otvoreno društvo na projektima vezanim za zemlje nastale raspadom Jugoslavije.
Novi Magazin

Izvor: Novi magazin

Njujorške priče

Zbog pandemije korona virusa nisam četiri godine putovala do svog rodnog grada Njujorka. Letos sam se prvi put vratila. Dva meseca koja sam provela tamo su me vratila mojoj prvoj ljubavi, novinarskom poslu. Njujork je grad pun priča, a ja nisam mogla da se zasitim. Priča o beskućnicima koji su preplavili grad, priča o migrantima koji su svakodnevno dolazili, priča o jedinoj preostaloj knjižari polovnih knjiga i kako preživljava, priča o vlasniku prodavnice vinila koji zatvara vrata posle 40 godina, priča o uličnim muzičarima koje policija maltretira dok sviraju u parkovima ili u metro stanicama, priča o onom Njujorku koji više nepostoji. Hodala sam po celom Njujorku, fotografisala i razgovarala sa svakim. To iskustvo me podsetilo koliko me ispunjava da upoznajem razne ljude, da slušam neobične priče, da putujem i da pišem.

Bliskoistočne priče

Pre neki dan sam se potpuno oduševila čovekom čiji sam intervju gledala. Ne mogu da se setim kad sam poslednji put slušala nekoga ko mi deluje toliko inteligentno i informisano. Pratim sve vesti rata na Bliskom istoku, izveštaje međunarodnih organizacija, zdravstvenih organizacija, političara i medija i očigledno je da mi vidimo ono što nam se servira. Izgleda kao da se celi svet podelio. I ja sama ulazim u rasprave sa ljudima koje poznajem dugo godina, mada sam svesna koliko sam neinformisana. Imam osećaj da mi je sve postalo jasno, i ovaj rat i globalna svetska politika, iz intervjua Zlatka Dizdarevića koji je dugo godina bio dopisnik na Bliskom istoku.

Severnokorejske priče

Pre nekoliko nedelja sam završila knjigu koja je ostavila jak utisak na mene, “In Order to Live” od Yeonmi Park. Radi se o devojčici koja je živela i uspela da pobegne iz Severne Koreje. Priča je jako moćna i uznemiravajuća jer nam omogućava da vidimo neke životne uslove koje su za većinu nas potpuno neshvatljive. Ne gledaš svoje sitne probleme kao probleme kad čitaš o potpunim zabranama televizije i medija, o gladi i užasnim zatvorima gde možes biti poslat bez ikakvog konkretnog razloga. To je jedna zatvorena i izolovana zemlja o kojoj nikad nisam razmišljala. Svi smo prirodno okupirani našom svakodnevnicom, a knjige koje te uvedu u neki drugi svet su za mene one najbolje. Mislim da nam je svima potrebno da izađemo iz svojih privilegovanih života i osvestimo se kako se živi u nekim delovima sveta.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click