Na mom radaru: Goran Stojčetović

3. December 2022.
Goran Stojčetović je multimedijalni i društveno angažovani umetnik. Bavi se dubinskom asocijativnom umetnošću koju pronalazi u nesvesnim izrazima kroz crtež, sliku, fotografiju, poeziju, performans i pozorište. Osnivač je i predsednik Udruženja Art Brut Serbia. Zaposlen kao scenograf u Narodnom pozorištu Priština s privremenim sedištem u Gračanici.
Stojcetovic-e1558690271463
Goran Stojčetović. Foto: Ivana Nikolić/Birn

Izvor: Novi magazin

HVATAČI SNOVA

Nakon četiri godine saradnje, inicijativom Daniele Bilopavlović Bedenik, kustoskinje Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, imam priliku da uživam u plodovima te saradnje u vidu aktuelne izložbe „Hvatači snova“ u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Pre dve godine ova izložba je bila priređena u MSU u Zagrebu. Tadašnje reakcije hrvatskih posetilaca, medija i kulture su bile inspirativne i veoma je značajno što sada i srpska publika ima priliku da je vidi zahvaljujući Ivani Bašičević Antić, direktorki MNMU Jagodina. Radi se o preseku savremene marginalne umetnosti Hrvatske i Srbije, u kojoj je zastupljeno 20-oro umetnika. Ovom izložbom, Daniela i ja, kao koautor koncepta izložbe, smo želeli da ukažemo na postojanje žive i bogate umetničke scene koja nije u fokusu interesovanja zvanične kulture i umetnosti na našim prostorima. Da samim tim, pokrenemo nova razmišljanja i utičemo na promene, razvijemo širu platformu za okupljanje stvaralaca koji iz različitih razloga, deluju izvan ili protiv kulturno-umetničkih okvira. Znamo da je srpski nadrealizam stvoren istovremeno kada i bazični u Francuskoj. Zatim, jugoslovenska naivna umetnost i art brut, delovanjem Oto Bihalji Merina, Dimitrija Bašičevića i Slavka Kopača, su direktno bile uključene u svetske savremene tokove kulture i umetnosti. Šta je sa tim nasleđem danas? Umetnost Nesvesnog, danas?

ONA KOJA RASPUŠTA VOJSKE

Nakon dva meseca rada, završavam sve detalje na scenografiji najnovije predstave Narodnog pozorišta Priština sa privremenim sedištem u Gračanici. Predstava „Ona koja raspušta vojske“ u adaptaciji i režiji Aristofanove „Lizistrate“ Bobana Skerlića, koja će imati premijeru 30.11. u Domu kulture u Gračanici. Mislim da smo uradili predstavu koja će se dugo igrati, kako zbog kvaliteta tako i zbog tematske aktuelnosti.

SAMOSTALNA IZLOŽBA U GALERIJI „BLOK“, Novi Beograd

U decembru me već očekuju pripreme za samostalnu izložbu u novobeogradskoj Galeriji „Blok“ gde ću izložiti slike većih formata koje su nastale prilikom mojih performansa, radionica i gostovanja na raznim mestima. Takođe, dolaskom Amalije Stojsavljević , istoričarke umetnosti i kustoskinje, započinjemo reorganizaciju Udruženja Art Brut Serbia, sređivanje arhiva aktivnosti i ogromne kolekcije radova ABS, postavljanje sajta i rad na budućem planu i programu. Pored svega, ja danonoćno crtam, sviram akustičnu bas gitaru koja mi pruža mir, sređujem tekst od 312 stranica, ispisanih tokom mog četvoromesečnog psiho-vizuelnog multimedijalnog eksperimenta „Dnevnik Crnog Pigmaliona“ za koji se nadam da ću završiti sledeće godine i objaviti u vidu ilustrovane knjige.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click