Na mom radaru: Dr Bojan Trkulja

26. May 2021.
Dobro se sećam da sam krajem 2019, gledajući na televiziji scene iz Vuhana, bio potpuno bezbrižan, računajući da je misteriozna bolest o kojoj se toliko priča tek još jedna od onih pošasti modernog doba koje se periodično pojavljuju – ebola, SARS, MERS – ali se dešavaju negde daleko i nekom drugom.
bojan-trkulja-dr-340404
Foto: N1

Iako sam još pre dvadesetak godina detaljno proučavao dešavanja tokom Španske groznice, strašne pandemije gripa koja je desetkovala svet krajem Prvog svetskog rata, potpuno sam potisnuo upozorenja epidemiologa s kojima sam tada razgovarao da neka nova pandemija ne samo da nije isključena već je vrlo verovatno da bi mogla da se dogodi baš našoj generaciji.

NAKNADNA PAMET

Iz pozicije naknadne pameti moja kratkovidost za ono što se spremalo da se dogodi možda deluje naivno iako je, u stvari, potpuno logična. Niti je ovako grozna pandemija koju živimo već duže od godinu dana nešto što očekuješ da će ti se za života dogoditi niti svoj život možeš da planiraš na način da budeš spreman za tako nešto. I to je u stvari glavni problem s pandemijama – dok god se zaista ne dogode, bilo kakvo planiranje deluje preterano, a kada se jednom dogode onda obično bude kasno.

Ono što je meni bilo interesantno jeste način na koji je svet reagovao na ovakav razvoj situacije. Dok u srednjem veku niko od medicine nije očekivao spas prilikom epidemija kuge koje bi se ciklično pojavljivale – uglavnom bi se čitavi gradovi obično samo izolovali i čekali da pošast sama od sebe prođe – mi živimo u svetu u kojem su očekivanja od medicine toliko velika da je u jednom trenutku tokom prošle godine bilo opipljivo i određeno nestrpljenje, gotovo razočaranje što još uvek nemamo lek ili vakcinu protiv kovida-19.

OPTIMIZAM

I dobro je što je tako. Takva vrsta optimizma i vere u moći savremene medicine rezultat je konstantnih uspeha inovativnih terapija koje gotovo svake godine pronalaze rešenje za neke od najvažnijih zdravstvenih izazova s kojima se suočavamo. Umesto da postavljamo pitanje hoće li nauka i medicina adekvatno odgovoriti u svakoj situaciji, mi računamo da je naše pravo da bude tako. Nekoliko tipova bezbednih i efikasnih vakcina koje već danas imamo na raspolaganju, te nove ciljane terapije protiv kovida-19 koje se polako pojavljuju ukazuju da nam je rezonovanje ispravno.

I upravo taj ljudski optimizam je nešto što ću zauvek zapamtiti iz aktuelne pandemije. Nakon što smo uspeli da, dosad neviđenom saradnjom naučnih krugova, farmaceutske industrije, zdravstvenih radnika i vlada, uz značajna sredstva koja su u te svrhe uložena, u rekordnom vremenu dođemo do efikasnog odgovora protiv patogena koji smo tek upoznali, raste vera da ćemo u bliskoj budućnosti isto postići i u borbi protiv malignih bolesti, dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i ostalih zdravstvenih izazova našeg doba.

Biografija

Dr Bojan Trkulja je direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova – INOVIA, od 2010. Rođen je 1971. u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Od decembra 1999. radio je u predstavništvu kompanije “F. Hoffmann La Roche” u Beogradu.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click