Na mom radaru: Andrej Tišma

18. February 2024.
Културни_центар_Војводине_Милош_Црњански
Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“. Foto: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 слике

Izvor: Novi magazin

Andrej Tišma (Novi Sad, 1952) je diplomirao 1976. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu, odsek Slikarstvo. Samostalno izlaže od 1972, a od 1969. je učestvovao na više od 600 zajedničkih izložbi u zemlji i u oko 40 zemalja sveta. Kao jedan od pionira jugoslovenskog mejl-arta priključio se 1973. godine ovom međunarodnom pokretu neoavangardne umetnosti. Kompjuterskom grafikom se bavi od 1996, a internet umetnošću od 1997, što ga čini jednim od korifeja digitalne umetnosti u Srbiji. Njegovi radovi uvršteni su u brojne kolekcije u galerijama i muzejima širom sveta. Bavio se i likovnom kritikom i esejistikom, a pod pseudonimom Andrej Živor objavljivao je poeziju i prozu u Jugoslaviji, SAD i Francuskoj.

 

HRONOGRAFIJA (SPI)RITUALA

Na mom radaru mi je ovih dana knjiga „Hronografija (spi)rituala“ o mojim performansima duhovnog zračenja koju je Kulturni centar Novog Sada objavio i koja se iz štampe pojavila ovih dana. U njoj sam detaljno opisao oko sedamdeset različitih performansa koje sam izveo od 1984. do 2022. širom naše zemlje i u svetskim centrima Parizu, Njujorku, Amsterdamu, Milanu itd. delujući duhovnim zračenjem na publiku i okolni svet, uvek težeći da poboljšam situaciju: ekološku, psihološku ili ratnu.

 

UMETNIK U FOKUSU

Nakon 50 godina stvaralaštva, evo, u Novom Sadu će Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ organizovati program u kojem sam označen kao „Umetnik u fikusu“. Tom prilikom će o mom stvaralaštvu govoriti Milan Đorđević koji je autor knjige „Subverzija i isceljenje“ o mojoj umetnosti, kao i istoričar umetnosti Vladimir Mitrović. Raduje me taj program u kojem ćemo, pred mojim sugrađanima, u utorak, 27. februara, pokušati da predstavimo pet decenija mog stvaralaštva. Biće to izazovno.

 

STOGODIŠNJICA

Imam dosta obaveza i kao predsednik Fondacije „Aleksandar Tišma“ koja ove godine nizom programa obeležava stogodišnjica njegovog rođenja. Impresivna je bila upravo završena izložba u Kulturnom centru Novog Sada sa nizom dokumentarnih fotografija moga oca, od njegove mladosti, preko porodičnih slika sa roditeljima, bakom, mojom majkom i sa mnom, do svetskih nastupa i druženja sa velikanima književnosti. 

 

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click