Na mom radaru: Aleksandar Reljić

6. November 2022.
Aleksandar Reljić je novinar i autor dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i sličnih pojava. Autor je u Dokumentarnom programu Radio televizije Vojvodine, a dve godine je bio na mestu odgovornog urednika redakcije. Njegov film „Enkel“ (Unuk), dobio je više domaćih i stranih priznanja i bio nominovan za Najbolji evropski dokumentarni film godine 2018. na Prix Europa festivalu u Berlinu. Od 2019. vodi nezavisnu filmsku produkcijsku kuću „Core Dox“ iz Novog Sada.

Izvor: Novi magazin

Novine te tuže, novine ti sude!

Na radaru su mi tabloidi u Srbiji i lovci na veštice. To nikako nisu moje kolege, već jedna devijantna pojava, kojom sam se bavio poslednje dve godine, koja uništava ljude i njihove porodice. Konačno, došlo je vreme za premijeru mog filma „Do daske“ na 18. Slobodnoj zoni, koji govori o slučaju „poznatog novosadskog stiliste“ Srđana Švelja, kojeg su mediji osudili za pedofiliju, a da mu sud nikada nije ni sudio za to delo. Novosađani će imati priliku da ga vide u petak 4.11. u 19 sati u Kulturnom centru Novog Sada, a Beograđani, u ponedeljak 7. 11. u 21 čas, u Dvorani kulturnog centra (DKC). Film sam radio u sopstvenoj produkciji „Core Dox“, uz pomoć partnera koproducenata iz BIRN Srbija i Awakenings Filma, a ideju za film mi je dao stari prijatelj Rajko Božić.

Pomračenje

Cela nedelja mi je u znaku filma i Slobodne zone, a još jedan kojeg moram da preporučim je norveški film, delo moje drugarice, stare Limanke, Nataše Urban pod nazivom „Pomračenje“. Film će premijerno biti prikazan 6.11. u 19 sati u beogradskom DKC-u, a takođe govori o devijacijama na „ovim prostorima“ i zločinačkim pomračenim umovima, koji su u krvi ugušili našu domovinu Jugoslaviju i sveli je na eufemizam – „ovi prostori“. Muziku za film su uradili Bill Gould, basista Faith No More i Jared Blum. I moja malenkost je, kao asistent reditelja, uplela prste u realizaciju ovog filma, koji je, pored nekoliko nagrada na prestižnim evropskim filmskim festivalima, nominovan za Evropsku filmsku akademiju 2022.

Karlovačka Gimnazija

Oduševio sam se kada mi je ćerka saopštila da je na listu prioriteta za upis u srednju školu, na prvo mesto postavila Karlovačku Gimnaziju. Nije važno što je to moja škola, i što sam u njoj pokazao „sve svoje kvalitete“, i na kraju je ipak završio, već sama činjenica da je to poslednji bastion slobodne misli, kao obrazovna ustanova, u kojoj deca uče da postoji i nešto više, i nešto dalje, od ovih prostora.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click