Peticija za uvođenje istorije životinja u školske programe

22. Maj 2020.
Pokrenuta je onlajn peticija za izmene školskih programa za decu stariju od 12 godina, kako bi se u okviru istorije, ili posebno, učilo o životinjama.
Virus Outbreak National Parks
Foto: Beta/AP Photo/Matthew Brown/Arhiva

„Dramatična dešavanja na Zemlji pokazuju koliko je naše ponašanje prema životinjama pogrešno. Sećate se trenutka kada ste saznali da pogrešno postupamo prema životinjama. Sigurno vas to nisu naučili u školama. U knjizi The Case for Animal Rights iz 1985. Tom Regan piše: ‘Šta je pogrešno – fundamentalno pogrešno – sa načinom na koji se tretiraju životinje nisu detalji iz pojedinačnih slučajeva. To je čitav sistem’, navodi se u obrazloženju peticije.

Životinje su u istorijskim temama, kako se objašnjava, kao „slon u sobi“.

„Mi, ljudi, moramo da shvatimo ogroman doprinos životinja u istoriji čoveka zbog toga što se bez njih mnogi istorijski događaji ne bi desili. Učenje o svetskoj istoriji isključujući životinje je lažan princip u našem sistemu obrazovanja, što se dramatično oslikava u našem okruženju. Takođe, istorija o tome šta smo sve činili životinjama bi trebalo da bude predavana uz naše druge zločine“, stoji u peticiji.

Promena nastavnih programa doprinela bi uspostavljanju harmonije između novih generacija, životinja i prirode, navode pokretači inicijative.

Peticija je dostupna na sajtu change.org

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.